A Mátra egyik legszebb települése Bodony, ahol a közelmúltban csodára leltünk, a Szidónia-majorban szinte elrepült a délelőtt. Mutatjuk, mi mindent láttunk, hallottunk.

Bodonyba beérve, a Fő utca tornácos házai hívogatóan néznek ránk, elképzeli az ember, milyen szépségeket rejthetnek ezek a régi falak. Elkanyarodunk, s amikor megállunk, már tudjuk, csoda egy élményben lesz részünk, hiszen szemben a Kékes tömbje a TV toronnyal néz le ránk. Torda Tibor bemutatkozás után azt javasolja, előbb nézzük meg a majort, utána üljünk le beszélgetni. Közben azonban záporoznak az információk a major kialakításáról, a névadásról, a tervekről. Gyönyörű, hatalmas vörös muskátlik szemeznek velünk, amikor elindulunk a domboldalon, hogy szemügyre vegyük a mintegy egy hektáros levendula ültetvényt.

Levendulás és a shetlandi póni

A június kedvelt szezonja a levendulaszüretnek, az országban több neves levendulás kirándulóhely is van, öröm, hogy innentől kezdve csupán pár kilométert kell utazni annak, aki hódolni szeretne ennek a szenvedélynek. Aki nem szeretne levendulát szedni, annak is megéri a pár perces séta, hiszen meseszép panoráma tárul szemünk elé, előtérben a magyar zászló és kettős kereszt keretezi a képet. Közben társaságunk is akad két póni személyében, Táltos és Öcsi, utóbbi shetlandi póni. Ezekről Tibor azt mesélte, a 19. század második felétől nagy számban kerültek angol bányákba, ahol alacsony marmagasságukra tekintettel szívesen alkalmazták bányalovaknak. Egyes becslések szerint a tárnákban évente 5000 kilométer utat tettek meg. Fáradhatatlan fogatló, testtömegéhez viszonyítva feltűnő vonóerejű. És még egy különlegesség, amikor a gőzgép megjelent, James Watt ötlete volt, hogy találmányának a teljesítményét a lovak munkaerejéhez viszonyítsák. Ez lett volna a valóságos lóerő, azonban Watt a másfélszeres értékkel szorozta, így bármilyen furcsa, de ma is ezt használjuk.

Kecskék, kacsák, törpemalacok

A pónik után irány a kisállatsimogató, még fentről megnéztük a kacsák, libák fürdőzőhelyét, majd besétáltunk a kecskékhez, akik láthatón komoly és elszánt érdeklődést tanúsítottak a fotóstáska iránt, hiába győzködtük őket, abban semmi ehető nincs. Tibort viszont ahogy a shetlandi póni, az anglo-núbiai  kecskék is boldogan üdvözölték, élvezve a gazda kedves szavát, simogatását. Ezek a kecskék barátságos viselkedésűek, mondja Tibor, hozzáfűzve, hogy indiai és angol kecskék keresztezésével alakult ki ez a fajta, ami 6-800 liter tejet is képes adni. Az állatoknál fontos szempont volt, hogy mélyalmos tartásban nevelkedjenek, a lehető legtermészetesebb módon.

Közben a két minnesotai törpemalac egykedvűen szemlélte az eseményeket, valószínű a meleg miatt sem akartak feltápászkodni. A szomszédban a kutyusok ellenben láthatóan zokon vették, hogy velük senki nem foglalkozik. A szépen kiépített karámok mellett is lehet simogatni az állatokat azoknak, akik nem szeretnének egészen közelről megismerkedni velük.

Régi mezőgazdasági eszközök

Visszatérve kiindulópontunkhoz megnéztük a traktorok és régi eszközök gyűjteményét. A fővárosi Bodonyi utca tábla mosolyt csal a látogató arcára, ám utána alaposan végigmustráljuk a traktorokat, kerékpárokat és motorokat. Tibor elmondja, van olyan kerékpár, ami rozsdásan egy helyi idő hölgy padlásáról került elő, felújították, ahogyan több motort is. A traktoroknál fontos szempont volt, hogy az ide betérők megismerkedjenek a régmúlt mezőgazdasági eszközeivel.

Tibor álma a Hoffherr traktor, egyenlőre azonban csupán egy régi fénykép őrzi a legendás gyáros emlékét, amelyen ő maga látható munkatársai gyűrűjében. A gyerekek szeretnek felülni a traktorokra, sőt kedvükért be is indítja a gyönyörűen felújított gépeket. A régi tárgyak bűvöletéből időugrással érünk át a készülőben lévő kis pálinkfőző üzemébe, ahol a tervek szerint a gazda bemutatja majd a pálinkafőzés menetét. Mindezek mellé egy mintegy negyven fő befogadására alkalmas konferenciaterem is készül, ahol lehetőség lesz kézművesfoglalkozásokra, de akár előadások tartására is.

Mire végére érünk a sétának, jól esik a limonádé az árnyas verandán, ahol megtudom, Tibor egészségügyi menedzser Hatvanban, és három éve talált rá erre a házra Bodonyban. Kezdetben párjával Judittal vendégházban gondolkodtak, ám a pandémia alatt úgy látták, sokan nyitnak ebbe az irányba, így Bodonyban is több, igényes szálláshelyet alakítottak ki. Ezért indultak el egy másik irányba, és úgy látják, a szálláshelyek mellett szükség van az aktív turizmust kiszolgáló helyekre is. Bár még messze vannak attól, hogy készen legyenek, már most is szeretettel várnak mindenkit. Jövőre pedig a levendulás mögött a dombtetőn már remélhetőleg áll a karám is, hiszen párja Judit lovasoktató, így mindenképpen szeretnének ezzel is foglalkozni. A major tervei között szerepelnek tematikus programok, jövőre pedig már levendula olajat is szeretnének kínálni a vendégeknek, emellett pedig traktoros túrákkal szeretnék bemutatni Bodony nevezetességeit.

Torda Tibornak számos terve van még a major fejlesztésére

Búcsúzóul elnézve a Szidónia-major táblát, arra gondolok, a névadó Szidónia, Torda Tibor dédnagymamája biztosan elégedett lehetne mindazzal, ami létrejött Bodonyban.

 

2022. július 2.

Kápolnai Nagy Ágnes