Az MVM Mátra Energia Zrt. a hagyományoknak megfelelően ismét júniusban szervezett családi napot Mátra Energia Nap néven, melynek keretében sokrétű, gazdag programkínálattal várták a cég dolgozóit és családtagjait Markazon, a Szent István rendezvényparkban. Az elmúlt napok esős időjárásának és a napi előrejelzésnek köszönhetően a tavalyinál kevesebben érkeztek, azok azonban, akik ellátogattak, remekül szórakoztak. Mutatunk pár részletet a nap eseményeiből.

Ahogy szokás, délelőtt kezdetét vette a kispályás focitorna, közben pedig a nevező hat csapat alágyújtott a bográcsoknak a paprikás krumpli főzőversenyen. A folyamatosan érkező dolgozók ajándékot is kaptak, hátizsák és kulacs volt ezúttal a cég ajándéka. A gyerekeket sokszínű programokkal várták, volt kincskereső túra, arcfestés, és természetesen nem maradtak el az örök kedvencek, mint az ugrálóvár és eurobungy.

Az érdeklődők kipróbálhatták a segway-t, az első tétova mozdulatok után már lendületesen vették az akadálypályát is a családok. Ügyességi feladatokból sem volt hiány, lehetett célba dobni, ami az ötletes barokkasztal-söprés nevet kapta. Idén is találkoztunk a LIFE-IP North-HU-Trans – az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikai programja – sátrával. Kiderült, a gyerekek nagyon tudatosan gyűjtik szelektíven a hulladékot, pontosan tudják hová kell tenni a pet palackot, az üveget. A szerencsekerék megforgatásával pedig kérdésekre kellett válaszolni, sok esetben családilag oldották meg ezeket, mint az olyan kérdésre adandó választ, hogy miért kell leszerelni a tetőcsomagtartót, ha nem használjuk.

Mindazok, akik felkeresték a sátrat, ajándékkal távoztak, zsírkréta, környezetbarát toll, bevásárlókocsi érme is szerepelt a kínálatban. A kicsiket emellett színezőjátékkal is várták az aktivisták. A nagyszínpad melletti tűzoltóautónál érdekes információkat lehetett megtudni az egyes eszközökről és használatukról. A gyerekek számára mindig örök élmény, ha felülhetnek rá, nem volt ez most sem másképp.

Kora délután játékos vetélkedőre invitálták a résztvevőket, tíz kérdésből álló sorra kellett négy lehetőség közül megadni a helyes választ. Érdekes volt látni, hogy csupán néhányan voltak a színpad környékén, s mivel a játék mobilapplikáción keresztül folyt, távolabbról is játszottak családok. Minden kérdés után kiderült, aktuálisan ki vezeti a játékot. A kérdések természetesen az erőműhöz és Markazhoz kapcsolódtak, utóbbi kapcsán arra keresték a helyes választ, milyen virág szerepel a település címerében. Erre a tulipán volt a helyes válasz. Könnyen megválaszolható volt, hogy mit bányásznak a Visontai és Bükkábrányi bányákban, bár a lehetséges válaszok között akadt mókás is, mint pl: aranyat, bitcoint, ám szinte mindenki tudta a helyes választ, vagyis a lignitet. A játékosok jól tudták, hogy a görög mitológiában Prométheusz lopta el a tüzet is istenektől, akinek szobra is van az erőműben, nem pedig Gagarin a helyes válasz. Olyan kérdés sem fogott ki a játékosokon, mint az, hogy milyen vastag a mátrai erőmű I-II. blokk hűtőtornyának körpalástja. Mi is tanultunk, már tudjuk, hogy kb. 20 cm. Arra viszont jól tippeltünk, hogy az említett hűtőtornyok magassága 112 méter. Természetesen a kérdésekbe bekerült a Mátra is azzal, hogy a Kékestetőn lévő követ mikor festették le utoljára. A játékosok a híreket is követik, mert helyesen válaszolták meg, hogy mintegy két hete.

Az időnként eleredő eső ellenére mintegy ezren vettek részt a programon.

2023. 06. 12.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes
Fotó: Kápolnai Nagy Ágnes