Július 19-én egy helyszíni ellenőrzés során mintegy 1700 tonna selejtes akkumulátor-hulladékot talált a kormányhivatal az egykori abasári honvédlaktanya mögött lévő egyik csarnokban.

A kormányhivatal eljárást indított és haladéktalanul megtiltotta a további szabálytalan tevékenységet. A hatóság a tényállás tisztázása után határozatban kötelezte a vállalkozót, hogy a hulladékot átvételi engedéllyel rendelkező szervezethez szállítsa el.

Az ügy kirobbanását követően Horváth László, a térség országgyűlési képviselője így fogalmazott: „Abasáron már megküzdöttünk egy szennyezéssel, nem engedjük, hogy kockára tegyék az egészséget! Ha a szabályokat áthágva ipari hulladékot ideszállító vállalkozó nem érzékeli a kockázatot tettében, akkor majd a példás büntetést kell éreznie! … a szabályokat megszegőknek, a mások egészségét kockáztatóknak elrettentő büntetés is jár!”

A Heves Vármegyei Kormányhivatal mai közleményéből kiderül: az engedély nélkül végzett hulladékgazdálkodási tevékenység miatt több mint százmillió forint hulladékgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozót. Mivel az a teljesítésre előírt határidőben a tárolt hulladék csak egy részét szállíttatta el, ezért a kormányhivatal vele szemben végrehajtást indított, és további 500 ezer forint végrehajtási bírságot szabott ki.

A kormányhivatal ezzel egyidejűleg ismételten felhívta a vállalkozót, hogy az ingatlanon engedély nélkül gyűjtött hulladékot 5 napon belül szállíttassa el, és engedéllyel rendelkező szervezetnek adja át. A kormányhivatal ezután újra ellenőrizni fogja, hogy a hulladék elszállítása megtörtént-e.

2023. 08. 25.
Fotó: Heves Vármegyei Kormányhivatal