Tamással a Duranda szélén futottunk össze, épp akkor, mikor fotózni indultunk, hogy megörökítsük a jelenlegi kutyatartási állapotokat. Tamás a kutyáját sétáltatta, négylábú barátja szépen pórázon battyogott mellette. A kutyust megsimogattuk, s szóba is elegyedtünk.

Magukat sétáltatják a kutyák

A kutyasétáltatás itt ritkaság – kezdte a helyzet rögtönzött elemzését a férfi: a kutyatartásnak nincs itt kultúrája, a legtöbb helyen kerítés sincs, az ebek naphosszat falkákba verődve róják az utcákat. Amelyik nem csavarog, az a legtöbb esetben láncra van verve, amit, mint tudjuk, a törvény is tilt. A közeben lakom, így sokszor látok az utcán rohangáló kutyákat madzagokkal, drótokkal a nyakukban, a szívem szakad meg értük. Nem is értem, hogy aki nem tud a kutyára pénzt és időt áldozni, az minek tartja! Kíváncsi lennék, ezért mennyi büntetést szabott ki a város, de nem lepődnék meg, ha ez egy igen csekély összeg lenne.

A kutyáknak hivatalosan nincs is gazdájuk

Persze az itteni kutyák nincsenek se beoltva, se regisztrálva, így, ha bajt okoznak vagy bajba kerülnek, nem azonosítható a tulajdonos, aki így mindent megúszhat. Szomorú ez, szerintem valamiféle nyilvántartást csak kellene vezetni, vagy elindítani egy ingyenes chipelési, oltási programot. Arra hiába várunk, hogy az itt élők maguktól megtérnek, és holnaptól felelős kutyatartókká válnak. Egy fillért se fognak fizetni azért, hogy a kutyájuknak ne legyenek kölykei, így azok is az utcán kötnek ki, vagy rosszabb esetben a patakban, dobozokban, kertek végén elásva, estleg kutyaviadalokon csali lesz belőlük.

Mikor év elején megjelentek itt a Szurkolók, hetekig érezni lehetett a nagyobb fegyelmet, de ez azonnal lazul, mihelyt hátat fordítanak a telepnek.

Régen minden jobb volt

Nekem is mentett kutyáim vannak, s amikor még az Új Nap Egyesület működtette az ebtelepet, önkénteskedtem is nekik, tehát van némi rálátásom a gyöngyösi állatvédelemre – teszi hozzá Tamás.

Yvették rendszeresen razziáztak itt, rengetek kutyát gyűjtöttek be és gazdásítottak, szinte naponta posztoltak örömhírt a közösségi oldalukon. Minden rendezvényen ott voltak, gyűjtéseket tartottak annak ellenére is, hogy sokszor megnehezítették a dolgukat. Éjjel-nappal ugrottak, ha sérült, beteg kutyát talált valaki, de az önkormányzat nem becsülte meg őket, az utódjuknak pedig jóval több pénzt adott ugyanarra a feladatra.

A Durandában végzett munka is lelassult és nem tudni mi az oka. Szerintem Gyöngyösön vannak a világ leglassabban épülő kenneljei, ennyi idő alatt már csodát lehetett volna tenni a telepen! Nem a látványsegítség hiányzik, meg a pózolós bejegyzések, hanem az igazi munka az állatokért!

Pont erre nincs pénz

Több mint 13 milliárd forint a város költségvetése, ebbe bele kellene férni egy minőségi fejlesztésnek, nemcsak tákolásnak. Nem ezen kellene spórolni! Pedig még egy alapítványt is létrehoztak, hogy az emberek adakozzanak a városi ebtelepnek. Szégyen, hogy a város erre alapoz és nem szán rá elég forrást! A Csobánka utcai Dollyhoz kötődő szaporítótelep maradványai a mai napig bűzlenek. Miért nem lehet már kitakarítani vagy lebontani? Úgy látom, az üzemeltető cég csak kötelességből végzi a feladatát és nem szívből. Nagy különbség van ám a kettő között!

Inkább kerülöm a konfliktust

Tamás hosszasan sorolta még a problémákat, s a beszélgetés végén azt kérte, ne írjuk le a valódi nevét. Nincs szüksége megbélyegzésre, megjegyzésekre, buta, kellemetlen kérdésekre. Nem mintha félnék, de tudják milyen az a város, milyen a vezetőség, az ember inkább kerüli a konfliktust. Ha bárki kijön ide, a saját szemével is megnézheti, hogy csak az igazságot mondtam el. Addig itt nem lesz érdemi változás, míg az ebtelep nem tud sokkal több kutyát fogadni, ellátni és gazdásítani, s ehhez megfelelő létszámú, elkötelezett dolgozót és pénzt szerezni az önkormányzattól. Ezt mindenképpen egy ingyenes ivartalanítási programnak kell kísérnie, mert az mindennek az alapja. Nyilván az oktatás is fontos lenne azok részére, akik szerint a kutya csak egy tárgy, s akként is bánnak vele, de kis keménységet se ártana mutatni, mert amíg csak kifogás van, de szankció és büntetés semmi, addig itt marad minden a jelenlegi középkori szinten.

2023. 08. 27.
Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt fotó: Kékes Online