Szombaton Mátraderecskén jártunk, ahol a tikkasztó hőség ellenére kicsik és nagyok gyűltek össze a mátrai falu egyetlen ilyen jellegű rendezvényén, a Párnafesztiválon.

Forgó Gábor polgármestertől megtudtuk, hogy a gazdasági nehézségek ellenére fontosnak tartották ezt a jelentős közösségi programot megtartani, hiszen béke és háború idején is fontos megélni az összetartozást, a hagyományainkat, az ünnepeinket és jó újra látni a régi barátokat is.

A falu vezetője azt is elmondta a rendezvényről, hogy a névválasztás nem volt véletlen. A Mátraderecskén szőtt párnákra kerülő minta egyedi, máshol nem található meg, így van mire büszkének lenni a falu lakóinak. Palócföld más településein már mások a díszítések, így hozzáértő szemek azonnal felismerik, ha Mátraderecskéről származó díszítéssel találkoznak.

A helyi közösséget megmozgató rendezvényeikre minőségi zenét és kultúrát hoznak,  akárcsak idén is, melyről azt gondolja, az évek óta tartott szintet túlszárnyalni már nem igazán lehet, de alább sem adják, ha célokat tűznek ki maguknak a jövőre nézve.

Idén Kiscsősz településről (Veszprém vármegye) érkeztek vendégszereplők negyvenen, Kovács Norbert polgármester vezetésével, és rendkívül látványos, profi előadással örvendeztették meg a derecskeieket.

Képes beszámolónk:

2023.08.27.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter