Tóth Benjamin Gyöngyösön született, itt él, innen jár dolgozni Budapestre nap mint nap. Politikai és közéleti szerkesztő-újságíró a Hír TV-nél, így egyidejűleg van rálátása az országos és a gyöngyösi politikai összefüggésekre, folyamatokra: a közelgő önkormányzati választási kampány kapcsán vele beszélgettünk. Arra kértük, elemezze, mi várható Gyöngyösön, lesz-e generációváltás a gyöngyösi baloldalon, ki lehet Hiesz György utódja, amennyiben a polgármester valóban nem indul újra a posztért.

Gyöngyös régóta a baloldal egyik erős vidéki bástyája. Mi az oka, hogy mindez 2010 után sem változott?

Tóth Benjamin, politikai és közéleti szerkesztő-újságíró, Hír Tv

Ennek több társadalmi oka van, fontos tényező például a bánya és az erőmű világának, nagyszámú közösségei, nosztalgiája. A fiatalok sokasága már régóta nem itt keresi a szórakozási, közösségi lehetőségeket, a főiskola hallgatói pedig egy zárt közeget alkotnak, ráadásul szavazatuk sem itt dönt. A fiatal felnőttek a munkalehetőségeket hosszú évekig nem itt keresték, hiszen akkor nem találtak: a családalapítás emiatt már nem is Gyöngyösön zajlott. A korösszetétel így eltolódott, az idősebb korosztály véleménye és igényei más településekhez képest jóval fajsúlyosabb választási szemponttá vált Gyöngyösön. A jelenlegi városvezetés pedig rendre erre építi politikáját és kampányait. Ez egy rövidtávú szemlélet, mert minden bizonnyal városunk idősei is boldogabbak lennének, ha gyerekeik és unokáik nem csak látogatóba utaznának haza hozzájuk.

Lehet, hogy rövidtávú, mégis eredményes, hiszen a polgármesteri poszt mellett legutóbb 10 egyéni körzetből 8-ban baloldali győzelem született.

Választási, kampánytechnikai értelemben persze, a helyi baloldal számára ez siker. Azonban Gyöngyös, – egy kiváló gazdasági adottságokkal rendelkező város – nézőpontjából vizsgálva, már nem feltétlen az. A testületi képviselők figyelmét gyakorlatilag házmesteri feladatok kötik le: leginkább kukacserékről, járdaszakaszokról, buszmegálló- és korlátfestésekről szólnak a győzelmi jelentéseik és már a kampányígéreteik is. Azonban ez egy olyan politikai zsákutca, ahová a gyöngyösi baloldal kanyarodott be, és innen nehéz lesz visszafordulni, hiszen ehhez szoktatták hozzá a választóikat, akik mára ezt is várják el egy gyöngyösi képviselőtől. Munkámból adódóan több városban is követem a testületi üléseket: máshol hosszú távú terveken, a családalapítást, népességmegtartást, közösségépítést segítő városstratégiai kérdéseken vitáznak, Gyöngyösön meg még arról is, hogy merre nézzen egy köztéri pad. Ezek szakmai kérdések, ezek egy jól működő önkormányzati városgondozás feladatai lennének, nem pedig egy politikai testületé.

Gyöngyösön arról szólnak a politikai viták, hogy ki mossa fel a hajópadlót, de eközben nem merül fel a kérdés, hogy merre halad a hajó, vagy hogy halad-e egyáltalán.

Úgy tűnik, generációváltás küszöbén áll a gyöngyösi baloldal, ez milyen változásokat okozhat? 

Hiesz György többször kijelentette, hogy nem indul újra. Persze hallottunk már tőle is ilyet korábban, de most valóban nagyobb a realitása ennek a forgatókönyvnek. Ha az országos erőviszonyokat nézzük, akkor nehezen elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc könnyen lemondana Gyöngyösről, pláne úgy, hogy Egerről már megegyeztek, ott momentumos polgármester-jelöltje lesz a baloldalnak. A Jobbik és az MSZP súlya pedig az országos megítélésük miatt csekély ebben az egyezkedésben. Ez a baloldali hatalmi küzdelem valójában Hiesz György és Gyurcsány Ferenc között zajlik Gyöngyösön. Hiesz György nyilvánvalóan keresi a hozzá lojális utódját, bizalmi emberét a pozícióra, Gyurcsány Ferenc pedig a baloldali pártok versengésében akarja tovább növelni előnyét egy újabb város behúzásával. Egy biztos, ebben a politikai képletben nincs közös nevező, ez a személyi kérdés Gyöngyösön erőből fog eldőlni.

Kik lehetnek a baloldal jelöltjei?

A DK részéről kizárólag Dr. Szén Gabriella jöhet szóba, de Hiesz György választási lehetőségei sem korlátlanok. Neki olyan embert kell találnia, aki lojális hozzá, van vezetői tapasztalata, van ismertsége, de elhitethető a szavazók felé, hogy független: jó eséllyel vagy egy általa kinevezett önkormányzati cégvezető vagy valamelyik helyi sportvezető lesz Hiesz György választása politikai utódjaként a jelöltségre.

Ezek szerint nyílt sisakos küzdelem, egy jobb- és egy baloldali polgármesterjelölt összecsapása várható jövőre Gyöngyösön?

Úgy gondolom nem csak egy-egy jelölt lesz, hiszen Gyöngyösön van egy bevált gyakorlat: korábban Dr. Réthy Béla, legutóbb pedig Kévés Tamás politikai feladata volt a jobboldali szavazatok megosztása. A Jobbik baloldali beolvadásával és politikai arcvesztésével jövőre ez nem lesz olyan könnyű feladat, mint korábban volt, de még így is meglepetés lenne, ha valamelyik jobbikos politikus nem indulna el polgármester-jelöltként is az eddig bevált módszer szerint.

A baloldali szavazótábor Hiesz György visszavonulása után is olyan egységes maradhat, mint eddig?

A baloldal választási eredményességét lényegében az dönti majd el, hogy szavazóik számára mennyire lesz hihető Dr. Szén Gabrielláról, hogy rendelkezik a kellő politikai rutinnal és súllyal ahhoz, hogy ugyanolyan kemény kézzel kordában tartsa a négy baloldali párt politikusait, ahogyan azt Hiesz György tette. Az is kérdés persze, hogy a polgármester személyéhez kötődő szavazótábor mennyire fogja elnézni azt neki, ha Gyurcsány Ferenccel karöltve kigolyózza Hiesz György utódjelöltjét.

Ez a belső, hatalmi küzdelem veszteségekkel is járhat számukra?

Ez az ütközet nyilvánvalóan komoly feszültséget kelt majd Gyöngyös baloldali szavazói között. Épp ezért biztosra vehető, hogy a helyi baloldal polgármester-jelöltségért zajló hatalmi harcát igyekeznek majd minél inkább a színfalak mögött tartani. Egy biztos, baloldalon csak egy jelölt maradhat Gyöngyösön: vagy Hiesz György, vagy Gyurcsány Ferenc jelöltje.

 

2023. augusztus 30.

Kékes Online, Zelei Dániel