A gyöngyösi Tóth Benjamin, a Hír TV politikai szerkesztője elemezte a gyöngyösi baloldal politikai dilemmáit és belső ütközési pontjait a Kékes Magazin augusztusi számában. Nagyon pontosan látta a politikai helyzetet, hiszen mára kiderült, kik álltak rajthoz a gyöngyösi baloldalon a polgármester-jelöltségért zajló háttérküzdelemben.

Tóth Benjamin elemzésének idevágó részletét idézzük fel előző lapszámunkból: „Ez a baloldali hatalmi küzdelem valójában Hiesz György és Gyurcsány Ferenc között zajlik Gyöngyösön.

Hiesz György nyilvánvalóan keresi a hozzá lojális utódját, bizalmi emberét a pozícióra, Gyurcsány Ferenc pedig a baloldali pártok versengésében tovább akarja növelni előnyét egy újabb város behúzásával. Egy biztos, nincs közös nevező ebben a képletben, ez a személyi kérdés erővel fog eldőlni.

 

A DK részéről csak Dr. Szén Gabriella jöhet szóba, de Hiesz György lehetőségei sem korlátlanok. Neki olyan embert kell találnia, aki lojális hozzá, van vezetői tapasztalata, van ismertsége, de elhitethető a szavazók felé, hogy független: jó eséllyel vagy egy általa kinevezett önkormányzati cégvezető vagy valamelyik helyi sportvezető lesz Hiesz György választása politikai utódjaként a jelöltségre.”

Az elemzés pontosságát épp a gyöngyösi baloldal igazolta, akik a napokban telefonos közvéleménykutatáson szondázták meg a jelöltségért harcba szállókat. A telefonos kérdéssor három nevet tartalmazott, akiknek ismertségére és elfogadottságára voltak kíváncsiak a baloldali megrendelők.

Hiesz György és Dr. Szén Gabriella neve nem meglepetés, azonban Hiesz György politikai utódjának neve is kiderült: Nagy Attila, a gyöngyösi kézilabda-klub elnöke.

Vélhetően a kutatás eredménye a baloldali belső küzdelem végkimenetelének egyik fontos tényezője lesz. Persze az lényeges kérdés, hogy vajon Hiesz György vagy a DK rendelte-e meg a kutatást, hiszen az előző országgyűlési választások óta tudható, hogy a baloldali közvéleménykutató cégek a megrendelő ízlése szerint bármilyen mérési eredménnyel képesek előrukkolni.

 

2023. október 5.

Zelei Dániel