A projekt keretében elkészül a belső úthálózat, a meglévő csapadékvíz-elvezető árok részleges fedése, a jelzőlámpák kihelyezése, a beléptető sorompók telepítése, kerítésépítés, a bejárati kapuk kialakítása, továbbá a térfigyelő rendszer és a szennyvízátemelő távfelügyeleti rendszerének kiépítése.

A munkaterületet 2023. szeptember 14-én vették át a szakemberek, és azonnal megkezdték az előkészítő munkálatokat. A 2. és 3. számú út helyén gazos terület volt, a humuszleszedés, töltésalapozás, töltésépítés és pályaszerkezeti rétegek építése a projekt részét képezi. Az 1. számú út pályaszerkezet csere után kap új alépítményt és aszfaltrétegeket. Az utak két oldalán előregyártott betonelemes árokburkolat biztosítja a vízelvezetést. Kiépül 550 méter hosszúságban belső kerítés, 4 db automata sorompó, ezen felül a szennyvízátemelő PLC rendszerének fejlesztése és a térfigyelő kamerarendszer kiépítése is megtörténik.

„Az új utak és árkok, valamint a kerítések vonalában a humuszréteg letermelése után altalajcsere és töltésépítés zajlik, ezt követően a zúzottkő alaprétegek, a kerítés és sorompók alapozása, a burkolt árkok kiépítése, majd az aszfaltrétegek beépítése és padkakészítés következik. Ezen munkafolyamatokkal párhuzamosan a kamerarendszer és a PLC fejlesztés is megvalósul. Befejező fázisként a rendszerek összehangolása és beüzemelése mellett az útjelző táblák és a burkolati jelek felfestése a feladatunk” – tájékoztatott a munkafolyamatokról Vidó Zoltán, a HE-DO főépítésvezetője.

„A projekt különlegessége a sokrétűség: a klasszikus út és vízépítési feladatok mellett és azokkal párhuzamosan logisztikai és informatikai fejlesztéseket is meg kell valósítani”- mondta Vidó Zoltán főépítésvezető.

A fejlesztéssel az 1. számú út mellett kiépített napelempark és szennyvízátemelő műtárgy megközelíthetőségével egyszerűbbé válik az üzemeltetés. Az új utak, kerítések és sorompók építésével vonzóbbá válhat a terület további betelepülő vállalkozások számára. A projekt zárása idén november végén várható és TOP uniós forrásból valósul meg.

2023. 10. 20.
Fotó: illusztráció