Szókovács Péter közösségi oldalán jelentette be, hogy a jövő évi önkormányzati választáson a Városom, szeretlek Egyesület felkérésére polgármester-jelöltként indul Gyöngyösön. Mint fogalmazott, egy tettrekész közösség felkérését elfogadva, családja és barátai támogatását maga mellett tudva vállalja a megtisztelő megmérettetést.

Nyolc hónappal az önkormányzati választások előtt jelentette be indulási szándékát, nem túl korai ez az időpont?

Úgy voltunk vele, hogy nincs mire várni. Régóta tudjuk, hogy kik lesznek a képviselőjelöltjeink minden körzetben, van egy egységes és tettrekész csapatunk, és látjuk azt is, hogy milyen problémákkal kell szembenéznie Gyöngyösnek. Nem szoktunk ölbe tett kézzel ülni, ha tudjuk, mi a teendő. Nekünk nem kellett egyezkednünk, és baloldali pártok közötti fejkvótákhoz és egyéni politikai karriertervekhez alkalmazkodnunk. Én nem hiszek abban a politikai taktikázásban, ami Gyöngyöst évek óta gúzsba köti és kényszerpályán tartja. Abban viszont hiszek, hogy a változás esélyéhez először őszintén szembe kell nézni a tényekkel és bátran ki kell mondani az igazságot.

A bemutatkozó kiadványában négy pontban foglalta össze a teendőket. Miért épp ez a négy terület, és melyik a legsürgetőbb feladat?

Sajnos ezek a tapasztalatok annyira a mindennapok részévé váltak, hogy nem kellett hozzá nagy kutatásokat végezni, és a legveszélyesebb téma is egyértelmű. Gyöngyösön drámai a droghelyzet, a kábítószer miatt burjánzik a bűnözés, a lopás, betörés, kifosztás és rablás, két városrészben is gátlástalanul zajlik a drogkereskedelem, öntudatlan drogfüggők keltenek félelmet a városban, és – szörnyű kimondani is, de – már az iskolás, már az alsós osztályos korban is veszélyeztetik gyermekeinket, unokáinkat a drogterjesztők. A rendőrök, városrendészek, polgárőrök szélmalomharcot vívnak, de ki kell mondani, hogy ez az elviselhetetlen állapot sajnos már jóval túlmutat a rendvédelmen. Persze lehetne a létszámukat, eszközeiket fejleszteni, tettünk is ilyen javaslatot, azonban a képviselőtestület baloldali többsége leszavazta ezt. A döntésük okait a korábban említett politikai taktikázásnál kell keresni, nem a költségvetési lehetőségeknél. Nehogy már mi, partvonalon kívüliek legyünk a megoldók. Ez a hozzáállás szerintem nagyon káros. Pedig azonnali és határozott intézkedésekre van szükség a rendvédelmi szerveken túlmenően is: szakemberek, intézmények, helyi közösségek és a lakosság összehangolt fellépésére, és mindezt a városházának kell megszerveznie. Mi azt mondjuk, erős egységet kell alkotnunk, akik megálljt parancsolnak ennek a tűrhetetlen és veszélyes folyamatnak. Nincs lehetőség újabb öt vagy tíz elvesztegetett, eredménytelen évre, addigra a drog felfalja Gyöngyös jövőjét.

A droghelyzet valóban égető, de mi a további három sarkalatos pont?

A gyöngyösiek dolgos emberek, akik vigyáznak megteremtett értékeikre. Teljes joggal várják el ezt a város vezetésétől is. Éppen ezért nincs rendben, hogy sok helyen elhanyagolt, gazdátlan képet mutat a város. A szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés teljes újraszervezésére van szükség, de a városgondozást és a felújítási programokat is végre szakmai alapokra kell építeni, nem pedig politikai pozíciókra és személyes kapcsolatokra feláldozni. Nincs rendben az sem, hogy a városvezetés évről-évre tétlenül nézi Gyöngyös lakosságának ijesztő mértékű csökkenését, az elköltöző fiatalokat, a magára hagyott időseket, szülőket és nagyszülőket. Gyöngyösnek vonzó jövőképet kell mutatnia egy fiatalnak, hogy itt legyen tervezhető a jövő, ehhez pedig a munkahelyeken túl segítenie kell a családalapítást, az otthonteremtést. Ha a fiatalok itt alapítanak családot, az idősek sem maradnak magukra. A köztisztaság és az elvándorlás mellett van még egy fontos terület, de az nem költségvetési és intézkedési tétel, hanem inkább hozzáállásbéli kérdés.

Mi ez a terület?

A felelősségkerülés és az állandó másra mutogatás. Az gondoljuk, hogy a gyöngyösieket nem az érdekli, hogy kinek mi a hatásköre, hanem az, hogy a városban rendben mennek a dolgok, vagy nem mennek. Megszoktuk az évek alatt, minden kritikára csípőből jön válasz a városházáról: ez nem az ő hatáskörük, nem az ő feladatuk. Ezek a válaszok azonban semmit nem változtatnak az elszomorító állapotokon. Arról nem is beszélve, hogy aki észrevételt merészel tenni, idézek: „Gyöngyös sírásóinak”, „a város rossz hírének keltőinek” nevezik a városházáról. Mindezt gőgös és fenyegető hangnemben. Ennek az az oka, hogy a jelenlegi baloldali városvezetés politikai alapállása nyíltan az, hogy minden problémát igyekszik a kormányzat nyakába varrni. Mi ezzel szemben azt valljuk, hogy a kormányzatot nem ellenségnek kell tekinteni, hanem egy erős partnernek, a városvezetés pedig nem családi vállalkozás, hanem szakmai feladat. Abban hiszünk, hogy szavak helyett tettekre, a másra mutogatás helyett együttműködésre, a felelőskeresés helyett pedig felelősségvállalásra van szükség.

Mi történt a bejelentés óta, milyen a fogadtatás, és mi a következő lépés?

Járjuk az utcákat, meghallgatjuk az embereket, segítőinkkel közösen eljuttatjuk a bemutatkozó kiadványunkat mindenkihez. Biztató a fogadtatás, sokan fogadnak örömmel, észrevételekkel és ötletekkel. Tudom, hogy ez nem feltétlen az én személyemnek szól, hanem annak a reménynek, hogy jöhet egy új szemlélet, egy új csapat, amely esélyt kínál a változásra. A következő lépés az lesz, hogy közösségünk soraiból be fogunk mutatni tíz olyan gyöngyösit, akik már hónapok óta arra készülnek, hogy a több mint tíz éve hatalomban lévő helyi baloldal ellenfeleként, képviselő-jelöltként vállalják a választási küzdelmet. Ők a kellő tapasztalattal, tudással, elszántsággal és azzal a közös céllal jelentkeznek a feladatra, hogy közösen változtassunk szeretett városunk jövőjén! Nincs idő még több elvesztegetett évre: Gyöngyösön rendnek kell lennie!

Szókovács Péter, házas, háromgyermekes családapa, Gyöngyösön nőtt fel, szülei is gyöngyösiek. A Mátrai Gyógyintézet személyzeti csoportvezetőjeként dolgozik 13 éve, előtte egy országos médiacég kereskedelmi és marketingvezetőjeként munkálkodott. Tanulmányai során négy diplomát szerzett, agrármenedzser, kommunikációs szakember, emberi erőforrás tanácsadó és egészségügyi szóvivő végzettségekkel rendelkezik, angolul beszél. Szabadidejében a gyöngyösi kispályás labdarúgó bajnokságban sportol, basszusgitáron játszik, és lelkes szurkolója a gyöngyösi kézilabdának. A gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület alapításától kezdve dolgozik a közösségben, négy éve az egyesület elnökeként. Tagjaik és önkénteseik munka mellett, elkötelezettségből, fizetés nélkül teszik a dolgukat Gyöngyösön. Az elmúlt években számos civil rendezvényen, figyelemfelkeltő és jótékonysági akción vannak túl, többek között a gyöngyösi vakoknak és gyengénlátóknak vásároltak segítő eszközöket, segítettek a gyöngyöstarjáni árvíznél, egészségügyi szűréseket, véradást, gyermeknapot szerveztek Gyöngyösön közterületeket takarítottak, évek óta közéleti esteket és koncerteket rendeznek, adományoznak.

 

2023. október 21.

Zelei Dániel

Fotó: Lénárt Márton