Mivel a gyöngyösi baloldal politikai szereplőválogatása a színfalak mögött zajlik, így a közélet iránt érdeklődők csak a jelekből, és a beszédes kiszólásokból következtethetnek arra, hogy is áll most a polgármester-jelöltségért zajló meccs ezen a térfélen. A gyöngyösi Tóth Benjamin, a Hír TV közéleti, politikai szerkesztőjének korábbi elemzései eddig precíznek bizonyultak, hiszen előzetes helyzetértékelését épp a baloldal igazolta a közvéleménykutatásával. Ebből ugyanis kiderült, hogy néhány héttel ezelőtt három szereplő volt még a kalapban: a Gyurcsány Ferenc vezette DK részéről Dr. Szén Gabriella önkormányzati képviselő, maga a regnáló polgármester, és a Hiesz György által politikai utódjának felkért Nagy Attila, a gyöngyösi kézilabdaklub elnöke. Tóth Benjamint újra megkértük, hogy elemezze az elmúlt hetek történéseit.

A jobboldalon megtörtént a bejelentés, itt egyértelmű a képlet, Szókovács Péter egyesületi elnök lesz a jelölt. Történt eközben valami említésre a gyöngyösi baloldalon?

Bizony, úgy tűnik, történt érdemi változás. Az elmúlt hetekben Hiesz György legalább két, említésre méltó jelet küldött a helyi politikára fogékony gyöngyösieknek. Érdekes, hogy az elsőt nem Gyöngyösön tette meg, hanem Halmajugrán, ahol a Szebb Jövőért Roma-Magyar Egyesület díjátadó gáláján a hallgatóság és a kamerák előtt elhangzott beszédében a következő szófordulattal jellemezte magát: “… politikai pályájának végéhez közeledve…”. A másik utalás pedig a polgármesteri élményeit összefoglaló memoárkönyv megírásának bejelentése, ami nyilván egy időszak végén, annak lezárásaként jut eszébe az embernek. Ezzel elsőre úgy tűnik, hogy szűkült az indulásra jelöltek köre a baloldalon, azonban szerintem éppen bővült.

Arra céloz, hogy felszaporodnak az eddig másodhegedűsök soraiba ültetett politikusok tervei?

Hiesz György politikai egyeduralma a gyöngyösi baloldalon az elmúlt években megkérdőjelezhetetlen volt. Éppen ezért észszerűnek tűnik az ő szemszögéből, hogy keresi azt az embert, akinek átörökítheti ezt a helyi hatalmat, a kiépített hivatali és intézményi vezetői rendszert és vállalkozói kapcsolati hálót. A jelöltje, Nagy Attila azonban nem rendelkezik politikai támogatással, értelemszerűen korábbi választói felhatalmazással sem, hogy a baloldali pártok helyi emberei ne kérdőjelezzék meg alkalmasságát az egyezkedések során. Nagy Attila vélhetően csak Hiesz György politikai támogatását élvezi. Épp ezért azt gondolom, hogy ha Hiesz György valóban visszavonul, akkor Dr. Szén Gabriella mellé azonnal előre léphet a Jobbik soraiból Kévés Tamás alpolgármester vagy Faragó Tamás önkormányzati képviselő is, de az sem lehetetlen, hogy a Momentum pártszékházából Kárpáti István neve is előkerül polgármester-jelöltként. Az pedig szintén kétséges, hogy Nagy Attila számára – aki minden erejével igyekszik majd a kampányában (Hiesz Györgytől is) függetlennek titulálnia magát, – elfogadható kompromisszum lesz-e a nehezen letagadható baloldali pártlogókkal feldíszitett képviselőjelölti társaság élére állni. Azt gondolom, személyeskedésig, alkalmasságok vitatásáig fajuló viták zajlanak épp a háttérben a polgármesteri és minden egyes baloldali képviselőjelölti pozícióért.

2023. 10. 20.
Kékes Online, Zelei Dániel
Fotó: Czímer Tamás