November 11-én, szombaton, különleges programra invitálnak, az érdeklődők bejárhatják a Panoráma kincsek a Mátra kincseinél tematikus útvonalat, melynek keretében átadják Mátraderecskén a Kürti-hidat.

Új turisztikai fejlesztés valósult meg a Mátra északi részén, a Panoráma túrák a Mátra kincseinél projekt keretében esőházak, információs táblák, asztalok, padok kerülnek kihelyezésre. A Parádról Mátraderecskén át Kisfüzesig vezető tematikus útvonal mintegy 20 km hosszú, a zöld jelzésen vezet végig. Vasárnapra egész napos programot hirdetett Mátraderecske Község Önkormányzata.

Forgó Gábor polgármester érdeklődésünkre elmondta, mát hetvenen jelentkeztek az autóbuszos programra, így már csak egyéni vendégeknek tudják ajánlani a kirándulást. A buszos program résztvevői reggel 8 órakor indulnak Mátraderecskéről. Aki szeretne a parádfürdői Rákóczi-fánál csatlakozni, azokat szertetettel várják fél 9-re.

Lehet, hogy egy kép erről: fa

A parádfürdői legendás Rákóczi fa is védtetőt kapott a projekt keretében. A több mint 300 éves fa az Ilona-völgy bejáratánál található. A legenda szerint 1710-ben II. Rákóczi Ferenc e fához kötötte lovát. A kocsányos tölgy törzsének kerülete 9,5 méter, lombkoronája teljes pompájában 40 méter volt. A kiszáradt, de még mindig látványos fa 2015-ben kidőlt. Immár az időjárás viszontagságaitól is védve lesz, hiszen szinte teljesen kész a védtető, elé majd még padok is kerülnek. Szinte hihetetlen, de még jelen állapotában is több mint 17 tonnát nyom fa, hiszen meg kellett emelni a védtető készítésekor.

A tervek szerint a kiránduló csapat fél 12-re ér a mofettához Mátraderecskén. Forgó Gábor elmondta, itt egy kis vendéglátással készülnek, természetesen a mofetta működéséről, gyógyító, jótékony hatásáról is beszélnek majd a vendégeknek. A gyógyturisztika fontos szerepet játszik a mátrai turizmusban, így a Parádi-völgy gyógyvizeit is bemutatják. Fél egykor ünnepélyes keretek közt adják át a Kürti-hidat, majd ezt követően Kisfüzesre indulnak tovább, ahová a tervek szerint délután három órára érnek. A Barka rendezvényház után autóbusz hozza vissza a regisztrált vendégeket Mátraderecskére, ahol a napot a Sportcsarnokban Márton napi vacsorával zárják a résztvevők.

Az egyéni vendégeknek lehetőségük lesz egy-egy szakasz megtételére, a Parád-Mátraderecske szakaszt mindenképpen ajánljuk, érdemes tehát szombaton útra kelni az Északi-Mátrába.

2023. 11. 10.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes