Budapest, 2023. november 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás címû konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ha liberális hegemónia van, akkor nem lehet szuverén Magyarország – mondta Orbán Viktor kormányfő a Századvég szuverenitási konferenciáján. Mindez nem azt jelenti, hogy fel kell számolni, ami az ellenfélé. Mi azt szeretnénk, hogy pluralizmus legyen Magyarországon, és legyen mindenkinek hely a nap alatt – tette hozzá a kormányfő. Szólt arról is, hogy a nyugati közgondolkodás nem képes kilépni a liberális keretekből, mert mind a jobb, mind a baloldal ugyanazt írja a legfontosabb kérdésekről, a magyar politikai élet sokkal pezsgőbb és színesebb, itt még lényegi viták vannak.

Lehet, hogy a Századvég mint intézet harminc éve született, de a fogantatása a nyolcvanas évek derekára tehető. Akkor kezdődtek a nagy dolgok – emlékeztetett Orbán Viktor a Századvég Szuverenitás konferenciáján. Mint a kormányfő elmondta, vannak fiatalok, akik a névválasztást kevésbe tartják szerencsésnek, hiszen 2023-ban ez a név már nem állja meg a helyét. Talán ezt elfogadhatjuk tőlük, új idők jönnek, amelyek új embereket követelnek. Akkor elég amatőrök voltunk, különösen kommunikációs kérdésekben. A tapasztalatlanság azonban nem hiba volt, hanem hozzáadott érték – jelentette ki. Mint kifejtette, azért kezdték el mindezt, mert mint ahogy Václav Havel megfogalmazta, „hazugságban nem lehet élni”.

A mi nemzedékünk úgy gondolta, hogy köszönjük szépen, mi ezt nem akarjuk folytatni. Nem színleltünk.

Estefelé már azt is kimondtuk, hogy utáljuk a kommunistákat. A kérdés csak az volt, hogy ez az életérzésünk talál-e valamilyen megfelelő kifejezési formát az egyetemi életben szokásos baráti kocsmázáson, világmegváltó éjszakai beszélgetéseken és a lányok elismerésének begyűjtésén túl- fogalmazott.

Köszönet

A Századvég megalakításában köszönetet mondott az idősebb generációnak. Fellegi Tamás, Kéri László, Varga Csaba, Csapody Miklós – belőlük és az életérzésből lett a Bibó István Szakkollégium, „ami elsőre jó volt, de kevés volt”. Azt akartuk, hogy a szovjetek húzzanak el, a kommunisták bukjanak el, így jött létre a Századvég: a szabad élet szabad beszéddel, a szabad beszéd szabad írással kezdődik, ez volt a filozófia – idézte fel. Hozzátette: két dolog különböztette meg őket, ők voltak a legtapasztalatlanabbak és a legradikálisabbak. Nem akartunk hosszú átmenetet, konszolidált reformokat.

Amikor Kis János kiadta azt a szamizdatot, miszerint Kádárnak mennie kell, Kövér László azt mondta, a rendszernek kell mennie – emlékeztetett. Felhozta a folyóiratukat is, melynek a neve eredetileg Váltóláz lett volna, az volt az első ötlet. – Szerencsére nem ez lett, noha a kor hangulatához jobban illett akkor. 1985 táján sokan abban gondolkodtunk, hogy az oroszok majd kivonulnak, a kommunisták eltűnnek, lassan vége a századnak, így jött a Századvég elnevezés – magyarázta Orbán Viktor.

Orbán, Viktor: Nem akartunk hosszú átmenetet, konszolidált reformokat FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

Orbán Viktor: Igazunk lett

Hozzáfűzte: nem voltunk jósok, de láttuk, hogy a szocialista világ gazdasági erőtartalékai elfogytak, a Szovjetunió peremállamai felébrednek. Ma már tudjuk, hogy a helyzetértékelésben igazunk lett, megéri radikálisnak lenni, akkor is, ha nem tudod elérni ezeket a célokat, mert legalább van miből engedni – jelentette ki a kormányfő.

Mint mondta, az elején amatőrök voltak, a Századvég első kiadásban voltak hibák, de a második már jól jelent meg. Hozzátette: Stumpf István volt a felelős kiadójuk, neki kellett „elvinnie a balhét”, és Fellegi Tamás is segített nekik. A miniszterelnök hozzátette: azért mondja mindezt, hogy rámutasson egy különbségre a mostani politikusi nemzedék és a régi között.

Manapság divat az, hogy politikusok az üzlet és a politika között mozognak. Ez Nyugaton is divat, a magyar szocik meg mást se csinálnak. Mi, akik a szerkesztőbizottságban benne voltunk, mi mások vagyunk. Ha már egyszer belevágtunk a politikába, akkor nincs ugribugri. Mi nem szeretjük ezt – jelentette ki a miniszterelnök.

“Meg kellett szervezni magunkat”

A kormányfő kitért Soros György szerepére is. Egy időben egy malomban őröltek vele, hiszen ő sem akarta, hogy a kommunisták uralják Magyarországot. Hogy a szovjetek helyett ő akarja uralni Közép-Európát, még nem volt világos akkor, de mára az lett – fűzte hozzá. A kormányfő szerint akkor még tucatnyian voltak a csapatba, de a Századvég története a szív és a hazaszeretet története volt, és szeretném ha az is maradna.

A Századvég annak a radikális elindítása volt, hogy itt radikális változások lesznek, és segíteni kell a változtatást akarókat. Orbán Viktor szerint a Molotov-Ribbentrop-paktum közlése egy nagyon fontos része volt a lap történetének. Ha akkor nem így álltunk volna a dolgokhoz, akkor nem lenne szuverén Magyarország. 1993-ban még mindig fiatalok voltunk, de nem voltunk már annyira amatőrök mint 10 évvel korábban – tette hozzá.

“Önmagában a fiatal kor nem ad választ minden kérdésre” FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
Orbán Viktor elmondta, hogy önmagában a fiatal kor nem ad választ minden kérdésre, és ezért elkezdték szervezni azt a szellemi hátországot, ami egy parlamenti többség megszerzéséhez kell. 1994-en jöttek vissza a kommunisták, és mint a Bourbonok, semmit sem felejtettek és semmit sem tanultak.

Ez egy intellektuálisan nehéz helyzet volt, és ráadásul a liberálisok engedték fel a kordont a szocialisták előtt – idézte fel. Az egyik oldalon összenőtt, ami összetartozott, míg nekünk meg kellett szervezni magunkat.

Orbán Viktor: Ha liberális hegemónia van, akkor nem lehet szuverén Magyarország

2002-ben egy fontos tudással gyarapodtunk, mivel a választások elvesztése arra mutatott rá, hogy a nemzeti szuverenitást el lehet veszíteni. Az, hogy Magyarország szuverén maradjon, az csupán a magyarok érdeke – tette hozzá. A bennünket körülvevő világ számára nem fontos, hogy szuverén maradjon Magyarország – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Mindig lesznek olyan erők (sötét erők), akik folyamatosan ostromolják a szuverén Magyarországot. Ha liberális hegemónia van, akkor nem lehet szuverén Magyarország – mondta a kormányfő. Mindez nem azt jelenti, hogy fel kell számolni, ami az ellenfélé. Mi azt szeretnénk, hogy pluralizmus legyen Magyarországon, és legyen mindenkinek hely a nap alatt  – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor szerint azért tudnak nyerni 2010 óta folyamatosan, mert pluralizmus van. A nyugati közgondolkodás nem képes kilépni a liberális keretekből, mert mind a jobb, mind a baloldal ugyanazt írja a legfontosabb kérdésekről – mondta a kormányfő. A magyar politikai élet sokkal pezsgőbb és színesebb, itt még lényegi viták vannak – tette hozzá. A klasszikus demokratikus felfogáshoz a mi politikai felfogásunk közelebb áll, mint a nyugati – fogalmazott a miniszterelnök. Akik liberális hegemóniát akarnak, azok kommunisták – tette hozzá.

Orbán Viktor: A liberálisok nem a pozitív szabadság alapján állnak, hanem egy eszmét képviselnek FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO
A liberálisok nem a pozitív szabadság alapján állnak, hanem egy eszmét képviselnek, és annak az aktivistái – mondta a kormányfő. Az érdekli őket, hogy az egyes szereplők mit gondolnak a liberális eszmékről – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy az emberek álláspontja világos, de ezekkel a véleményükkel az embereket egyedül hagyják Nyugaton. Ma azért van jelentőségünk Nyugaton és befolyásunk, mert mi vagyunk az egyetlen ország és kormány, ahogyan az emberek gondolkodnak.

Ma Magyarorzág az európai emberek hangja – mondta a kormányfő.

Ideje, hogy Nyugaton is megtanulják, hogy hazugságban nem lehet élni – mondta Orbán Viktor. Itt az idő, hogy az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket – tette hozzá. A mostani évtized a szuverenitás megtartásáról szól, és ebben a Századvégnek nagy szerepe lesz – hangsúlyozta a kormányfő. Mi megszereztük a szuverenitást, és a fiatalok feladata a szuverenitás megtartása.

2023. 11. 15.
Forrás: origo.hu
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán