Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az országjárás keretében Gyöngyösre érkezett. A Mátra Múzeumban megtartott csütörtöki fórumon ő és Horváth László országgyűlési képviselő is hangsúlyozta, Brüsszel egyre több témában akarja megmondani, hogyan kellene döntenünk, hogyan kellene élnünk. A nemzeti konzultáció jó lehetőség arra, hogy Brüsszelig is elkiabáljuk a magyar véleményt, mely szerint nem engedünk a zsarolásnak.

A teltházas fórumon elsőként Horváth László, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket. Úgy fogalmazott, hogy a szuverenitás önállóság, függetlenség, önazonosság. „A miniszterelnök úr is sokszor felidézi Széchenyi István gondolatát, mely szerint olyan Magyarországot képzelt el, amely a saját tengelye körül forog. S hogy mi kell ehhez? Nekem erre az a válaszom, hogy önazonosság” – mondta Horváth László. Hozzátette, ha valaki tartósan nem az önazonosság állapotában van, az megbetegíti. „Ami e tekintetben igaz egy emberre, az igaz a társadalomra is. Ha tehát valaki úgy érzi, hogy mindig mások mondják meg, mit kell tennie, – a belső meggyőződése ellenére – akkor az egyén és a közösség is megbetegszik. Ennek már nemcsak a tüneteit, de a betegségnek a terjedését is látjuk a világban” – fogalmazott Horváth László.

Ezt követően Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő adott részletes tájékoztatást az európai és brüsszeli helyzetről. Hangsúlyozta: a nemzeti konzultációban a mindannyiunk életét meghatározó kérdésekben foglalhatunk állást. A hazánkat fenyegető veszélyekre és az európai parlamenti választásokra is kitért. Úgy fogalmazott, Európában már látható és érezhető jelei vannak a Brüsszel-szindrómának. „Európában többen is azt gondolják, mások jobban meg tudják mondani, kikkel és hogyan kell élni, milyen gazdasági döntéseket kell hozni, s be kell-e lépi a háborúba. Ha egy ország azt hiszi, hogy Brüsszelnek kell ezt megmondani helyette, az betegség. Mi másképp vélekedünk, van saját és határozott véleményünk mindezekről” – mondta Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő hozzátette, olyan választás előtt állunk, aminek óriási a tétje. „Nehézség után nehézség jön az életünkben. Brüsszel meg nehogy nem segít, de még hátráltat is minket ebben a nehéz helyzetben. A jövő évi európai parlamenti választás tétje a szuverenitás, hogy a saját sorsunkat, annak irányítását a kezünkben tudjuk-e tartani” – mondta. Hozzátette, hogy óriási és egyre erősebb ellenszélben dolgozik a magyar kormány. „Sokan reménykednek abban, hogy eljön a pillanat, amikor a politikánk, a nemzeti kormányunk a külső hatalmak segítségével megbukik. Azt remélik, hogy majd egyszer megszabadulnak tőlünk. De itt vagyunk, itt leszünk, sőt, a sok megpróbáltatástól erősebbek vagyunk, mint valaha. Ez a felkiáltójel pedig Európa egén láthatóan sokakat zavar. De mi nem állunk bele a baloldali liberális fősodorba, és továbbra is a hazánk és a magyar állampolgárok véleményét képviseljük” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Elhangzott az is, hogy Magyarország jelenleg egy békés és biztonságos ország, s a nemzeti kormány mindent megtesz azért, hogy az is maradjon. „Brüsszel rák próbálja erőltetni a migrációt, azt akarja, hogy töröljük el a rezsicsökkentést, a gyermekvédelmi törvényt. Azt akarja, hogy küldjünk fegyvereket Ukrajnába, s hogy migránsgettót hozzunk létre az országunkban. Nemcsak a biztonságunk, de minden eddigi eredményünk, amiért keményen megküzdöttünk, – például a családtámogatási rendszer és a nyugdíjkiegészítés is – veszélyben van” – mondta Szentkirályi Alexandra. Hangsúlyozta, fontos a nemzeti konzultáció, hiszen, ha mi nem vesszük a saját kezünkbe a sorsunkat, mások fognak helyettünk dönteni. Véleménye szerint a Holdról is látszódnia kell annak a támogatásnak, amit a nemzeti kormány maga mögött tud. „Sorskérdésekről van szó: arról, hogy békében vagy egy háború közepén tudjuk élni az előttünk álló éveket. A nemzeti konzultáció jó lehetőség arra, hogy Brüsszelig el tudjuk kiabálni a véleményünket: mi nem szeretnénk belekeveredni a háborúba! Mi a béke partján vagyunk! Nem akarunk migránsgettókat a hazánkban és nem hagyjuk, hogy Brüsszelből mondják meg, hogyan neveljük a gyermekeinket.”

A rendezvény végén Horváth László országgyűlési képviselő hangsúlyozta, Brüsszelben és Gyöngyösön is változásra van szükség. „Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni hazánk szuverenitását, minél hangosabban és minél több magyarnak el kell mondania a véleményét a nemzeti konzultáción. A sorsunk az, ami kockán forog. Ha közösen, együtt, összefogva dolgozunk, annak meglesz az eredménye. És igaz ez Gyöngyösre is. Itt is változás kell, hogy az állóvízben toporgás helyett végre a tettek és a cselekvés kerüljön főszerepbe. Rend a lelke mindennek! – mondta Horváth László.

Az esemény végén a jelenlévők is lehetőséget kaptak arra, hogy megosszák véleményüket a témában.

2023. 11. 25.
Kékes Online, Korepta Lilla
Fotó: Lénárt Márton