Kormányzati támogatásból, a helyi önkormányzat segítségével és Hatvani Tankerületi Központ jóvoltából számos felújítás és fejlesztés valósult meg a recski, mátraderecskei, és mátraballai intézményekben. A napokban új és modern mosdóhelyiségeket adtak át a Recski Jámbor Vilmos Általános Iskolában, ahol jelenleg mintegy százötven gyermek tanul. Korszerű laptopok, értékes tanszercsomagok, energiatakarékos LED lámpatestek és a most átadott mosdóhelyiségek is részei azoknak a több, mint százmillió forintos beruházásoknak, amelyeket az intézmény az utóbbi időszakban elnyert.

Számos különböző felújítás és fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban Recski Jámbor Vilmos Általános Iskolában és a mátraderecskei, illetve a mátraballai telephelyeiken. Ezzel kezdte köszöntő beszédét a Hatvani Tankerületi Központ igazgatója. Kozmáné Derda Edit a recski iskola legújabb beruházásának átadóján elmondta, hogy a közös munka hozhat igazi sikereket.

–  Hiszem, hogy a kormány, a tankerület és a település vezetése együtt tudja megvalósítani a feltételeket ahhoz, hogy diákjaink nap mint nap örömmel jöjjenek az iskolánkba, és a kor kihívásainak megfelelően motiváltak legyenek a tanulásra! A tornateremtető és a most elkészült mosdók együttes értéke több mint tíz millió forint volt. A korábbi Magyar Falu pályázatban Recsken, Mátraderecskén, Mátraballán nyolcvan millió forintos felújítás valósult meg az intézményekben. Az elektromos hálózat fejlesztésére is sor került a recski iskolában, LED lámpatesteket, új kapcsolókat szereltek fel. Ennek a támogatásnak az összege közel negyven millió forintba került – ismertette a tankerület igazgatója.

Hozzátette, hogy idén szeptemberben ötvenkilenc recski és nyolc mátraderecskei diák kapott magas minőségű tanszercsomagot. S éppen a napokban érkezett meg ide tizenhárom darab laptop, amelyeket a hetedik osztály hamarosan használatba is vehet!  Továbbá, ha november végéig az ötödik és hatodik osztályosok szülei is regisztrálnak, jövő tavasszal az iskola minden felsősének jut laptop, amely a tudatos használat mellett, a digitális kompetencia fejlesztésben is nagy segítséget nyújt.

A megújult mosdó helyiségek ünnepélyes átadóján szót ejtett arról is, hogy jövőre nézve is vannak izgalmas tervek, ugyanis egy folyamatban lévő pályázat tervezete szerint több százmillió forint értékben a recski iskola épületének teljes felújítása is megtörténhet!

Lévainé Ignácz Krisztina, az iskola igazgatója köszöntőjében elmesélte, hogy a gyerekek nagyon örülnek az új mosdó helyiségeknek és a mozgásérzékelős lámpák is sokuknak jelent újdonságot.

– „Olyan, mintha szállodában lennénk! „– ezt mondták nekem a gyerekek, amikor birtokba vették a korszerű mosdóhelyiségeket és azóta is „luxus-mosdóként” emlegetik. A gyorsan jött segítség pedig duplán számít, mondják, ezért pedig külön köszönet jár a fenntartónak. Mindannyian örülünk, kicsik és nagyok egyaránt ennek beruházásnak is, reméljük, hogy az elkövetkező nagy projekt az egész iskolaépületünk felújítása lehet! – fogalmazott az iskola igazgatója.

A recski iskola 1959 szeptemberében kezdte meg működését, majd 1983-ban új tantermekkel és egy új épületszárnnyal bővítették, ahol a tornaterem és az ahhoz kapcsolódó öltözők, szertár, valamint a tanműhely kapott helyet. 1989-ben egy száz személyes étterem és négyszáz adagos konyha is épült, illetve egy nyelvi laborral és egy informatika szaktanteremmel is gazdagodott az intézmény. Újabb bővítés, illetve átalakítás 2001-ben történt, az 1983-ban épült lapostetős épületrész sátortetőt kapott. Azóta kisebb felújításokat, karbantartásokat végeztek az épületben. A tornateremben a padlózat újult meg, valamint a falak festése is megtörtént, illetve 2023 nyarán az épületben az elektromos rendszer teljes felújítására is sor került. Jelenleg csaknem 150 diák jár az intézménybe, amelynek mintegy negyven százaléka hátrányos helyzetű.

2023. 12. 01.
Hliva Éva
Fotó: beküldött