A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársaival közösen 2023. december 19-én délelőtt visontai otthonában fogták el azt a 24 éves férfit, aki üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítható.

A férfi a közösségi média egyik hirdetési oldalán kínált eladásra műszaki cikkeket és szerszámgépeket a piaci árnál jóval olcsóbban. Bevett módszere szerint az óvatlan vevőktől kisebb-nagyobb összegek előzetes átutalását kérte, azonban azt követően nem küldte a kért árut, és elérhetetlenné vált.

Az eddigi adatok alapján a férfi 2023 januárja óta végezte bűnös tevékenységét az online térben, több száz vevőt megkárosítva.

A nyomozók őrizetbe vétele mellett hallgatták ki a gyanúsítottat, továbbá kezdeményezték letartóztatását, melyet a bíróság december 21-én elrendelt.

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy kockázatos előre utalni online piactereken meghirdetett termékekért ismeretleneknek. A szokásosnál jóval kedvezőbb ár legyen feltűnő, mert rendszerint csalási szándékkal adnak fel ilyen hirdetést! Legyen gyanús, az is, ha az eladó ragaszkodik az előre utaláshoz, és elzárkózik az esetleges személyes átvételtől! Nagyobb értékű terméket mindenképpen érdemes személyes megtekintés után kifizetni, vagy megbízható webáruházból vásárolni. Ne feledjék, a legfontosabb az online vásárlások esetén is az óvatosság és a tudatosság!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatók.

2023. 12. 28.
Forrás: police.hu
Fotó: Freepik, katemangostar