A tűzijáték szükségességéről mindenkinek lehet véleménye, ahogyan azokról a politikusokról is, akik szélkakas módjára változtatják álláspontjukat az állatvédelemről annak függvényében, hogy mi éppen népszerűbb a szavazóik körében.

Nagyot durrant a kommentszekció is

„Nem lehetne esetleg, hogy kicsit mindenki enged a saját állaspontjából és egy mindenki számára kompromisszumokkal járó megoldásban próbálunk meg gondolkodni?” „Nem minden fekete vagy fehér”, „Az állatvédelmet nem szilveszterkor kell “űzni” – osztotta meg Dr. Szén Gabriella önkormányzati képviselő (DK) magvas, közhelyektől sem mentes gondolatait Facebook oldalán, mikor durván egymásnak feszültek kommentelői.

Az apropó az úgynevezett közösségi tűzijáték volt, aminek az volt a lényege, hogy mindenki összehordja a nála lévő szilveszteri pirotechnikai eszközöket, majd közösen fellövik azokat. Csupa csoda, ugye? Enélkül tényleg elveszne a Nap körüli egy éves utazás varázsa. Azonban a környéken lakó kutyák és macskák, akik jóval érzékenyebbek a fényekre és a zajokra, mint mi, valószínűleg egyáltalán nem tartják jó mókának a robbantásokat. És sok kommentelő is úgy döntött, hangot ad nemtetszésének. Mondjuk – mint utóbb kiderült -, teljesen hiába.

„Ez itt nem vitafórum! Ez tényközlés volt!”

És egyszer csak megjelent a felirat a bejegyzés alatt: „Dr. Szén Gabriella korlátozta, hogy ki szólhat hozzá ehhez a bejegyzéshez.” Az eredeti posztban még az szerepel, hogy „Kérem, hogy kommentekben ne minősítse senki a másikat, mellőzzük a „kutya fontosabb már mint az ember”, illetve „az lövöldöz akinek kicsi a micsodája” kommenteket! Mindenkinek van igaza és mindenki szempontjait meg lehet érteni.” – írta a demokráciát a kormányzaton rendszeresen számonkérő képviselő asszony. Csakhogy közben eltűnt a hozzászólás lehetősége, ezek szerint mégsem lehet mindenki álláspontját megérteni. Igazi kis véleménydiktatúra, ellentmondást nem tűrő megmondás: talán még a DK-székházban is elismerően csettintett egyet Gyurcsány elnök úr.

Egész évben állatvédelem, kivéve, ha szavazatok vannak veszélyben

Az emberek és az állatok helyzetére – és persze az ebből származó lájkokra – minden egyéb esetben hallatlanul fogékony képviselő asszony ezúttal csúnyán belekeveredett saját narratívájába, mert ebben az esetben nem lehetett minden szavazónak megfelelni, hiába volt az erőlködés. Olyan nincs, hogy a fényparádé-rajongóknak, meg az állatbarátoknak is kedvezünk. Így történt aztán, hogy a dékás politikus egy huszárvágással megszüntette a poszt alatt a hozzászólások lehetőségét. Hiába, fárasztó műfaj ez a demokrácia és a véleményszabadság.

El lehet innen menni!

Dr. Szén Gabriella szerint „az állatvédelmet nem szilveszterkor kell „űzni, hanem egész évben”. Ezek szerint a tűzijáték napja nem számít bele az egész év fogalmába, a szerencsétlen állatok bírjanak már ki egy nap idegösszeomlást. Különben is, adjanak a hisztis állatoknak nyugtatót vagy fogják be a fülüket, mert itt bizonytűzijáték lesz és punktum! Mi, emberek már évekkel ezelőtt megismertük erről a dékás álláspontot, de szilveszter éjjel a megriadó vagy megszökő gyöngyösi állatok is megtudták: akinek ez nem tetszik, annak „el lehet innen menni.”

Fotó: Pexels

2024. 01. 19.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Dr. Szén Gabriella Facebook oldala / Erdélyi József