Páros interjúnk során két képviselőjelöltet mutatunk be, de nem a szokásos módon. Nem az életútjukra vagyunk kíváncsiak, hanem ugyanarra a 3 kérdésre adott válaszukra.
Király László Mátrafüreden és az Északi városrész egy részét jelentő körzetben, míg Kovács Tibor a Domb, a Ringsted és a Püspöki utca körzetének képviseletére kéri a bizalmat. Értelemszerűen mindkét városrész különböző nehézségekkel küzd, és a fejlődési lehetőségeik is mások.

A Városom, szeretlek Egyesület (VSZE) önkormányzati képviselőjelöltjeként már bemutatkoztak, mindketten sok száz beszélgetésen vannak túl körzetükben, pontosan látják a hiányosságokat és a teendőket.

Kétkezi emberek, hivatásukat tekintve Tibor villamosipari termékekkel, villanyszereléssel foglalkozik, míg László a Mátra Erőmű dolgozója, de önkormányzati vagyongazdálkodással is foglalkozott.

Milyen Gyöngyöst képzelnek el 10 év múlva?

Király László: 10 év elegendő idő arra, hogy kitartó munkával megváltoztassunk olyan folyamatokat, melyek most rossz irányba tartanak Gyöngyösön. Talán a legfontosabb lélektani feladat a városlakók egységének és reményeinek visszaszerzése. Én boldog lennék, ha közösen büszkék lehetnénk eredményeinkre, és nem azt keresnék az itt élők, hogy ki a felelős valami rosszért.

Kovács Tibor: Számomra a város vonzerejének visszaállítása az egyik legfontosabb. Az elköltözők miatt nem szakadna szét annyi család, ha élhetőbb körülményeket biztosíthatna Gyöngyös. Ebben a biztonságérzet, a városkép és a fiatal családok boldogulása és minőségi időtöltése az egyik kulcsfeladat.

Mi a véleményük Gyöngyös elmúlt 10 évéről?

Király László: Fáj kimondani, de Gyöngyös lemaradt. Korábban Egerhez, majd Hatvanhoz mérten is egyre kevesebb felmutatásra érdemes eredménnyel vánszorog a város. Egy szűk kör dönt mindenről, megfigyelésem szerint nincs is 5, 10 vagy 20 éves koncepció, hova szeretnének eljutni. Olyan, mintha mindig a holnapért küzdenének, és egyre kevesebb sikerrel.

Kovács Tibor: Ellenségkeresés, és másra mutogatás. Végignézett már valaki egy szokásos 3-4 órás testületi ülést az elmúlt években? Külön szövegkönyvet lehetne kiadni onnan, hogy mit miért nem lehet megcsinálni rendesen Gyöngyösön. Félmegoldások, áthidaló megoldások, rossz és rosszabb közötti választások, időhúzás és tologatás. Ha mi is így dolgoznánk a versenyszektorban, már nem dolgoznánk ott…

Mi a legsürgetőbben megoldandó probléma a körzetükben?

Király László: Van számomra egy nagy igazságtalanság Mátrafüreden. Az önkormányzati ingatlanokat nagy ütemben teszik pénzzé, kiárusítás zajlik. Olyan, mintha dézsmálnák és felélnék Gyöngyös egyik kincsestárát, de a bevételnek meg nincs látszatja. Félmegoldások sora, szuper új játszótér, de az üzemeltetése hanyag, a vízelvezetés, a járdák állapota, a patakmeder… ez az Északi városrészben sincs másképp, ott a megnyesett helyijárat, a közvilágitás. Van is, de nincs is.

Kovács Tibor: Közlekedési káosz bénítja reggel és délután a dombot, ez pusztán szervezési kérdés lenne. A KFC nyitásából kihagyták a lakossági véleményeket, hiányoznak kukák, parlagfű mindenfelé. Illegális lakásfoglalók, rosszarcú bóklászók, parkolási anomáliák. Számomra az a legfájóbb, hogy számos nehézség odafigyeléssel, párbeszéddel és megoldáskereséssel időben rendezhető ügyek lettek volna. Én erre fogok törekedni, ha bizalmat kapok az itt élőktől.

Zelei Dániel