A napokban Búcsúszentlászlón tartották a Kárpát-medencei Szent László nevét viselő települések hagyományos éves találkozóját, immár 22. alkalommal, melyen megyénkből Mátraszentlászló is részt vett.
A rendezvény a faluházban kezdődött, ahol Molnár Gyula polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Manninger Jenő országgyűlési képviselő szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve, hogy Zala megyében három Szent László település is van.

A Szent László-évet meghirdető Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár méltatta a lovagkirály tetteit. Beszédében kiemelte, hogy Szent László nemcsak Közép-Európát köti össze, Lengyelországtól Horvátországig, de mint ez a rendezvény is példázza, a Kárpát-medencei településeket is.

Gaal Gergely, a Szent László-év Tanácsadó Testület elnöke is üdvözölte a résztvevőket, majd Okos Márton, a testület tagja bemutatta és ismertette a Szent László-év emlékzászlaját, melyet Pécsi L. Dániel tervezett. Ezután a jelenlévő tizenöt, Szent László nevét viselő település polgármesterét Gruber Enikő, a testület programkoordinátora egyenként szólította, hogy átvegyék a testület jelenlévő tagjaitól az emlékzászlót és az ez alkalomra megjelent kiadványt. A rendezvényen a helyi Dalos Pacsirták női kar működött közre.

Az ünnepség további részében szoboravatásra került sor a faluház melletti parkban. A települések az összefogás erejének köszönhetően, rendezvényszervező házigazdaként megkapják Szent László mellszobrát is.

Szent László királyunk nevét a Kárpát-medencében 19 település viseli:

Bakonyszentlászló (Veszprém megye)
Búcsúszentlászló (Zala megye)
Bükkszentlászló (Borsod-Abauj-Zemplén megye)
Jászszentlászló (Bács-Kiskun megye)
Homoródszentlászló (Erdély)
Kisszentlászló (Erdély)
Mátraszentlászló (Heves megye)
Nyárádszentlászló (Erdély)
Oláhszentlászló (Erdély)
Pilisszentlászló (Pest megye)
Pusztaszentlászló (Zala megye)
Püspökszentlászló (Baranya megye)
Szászszentlászló (Erdély)
Szentlászló (Baranya megye)
Szentlászló – Laslovo (Horvátország)
Szécsiszentlászló (Szlovénia)
Tordaszentlászló (Erdély)
Vácszentlászló (Pest megye)
Zalaszentlászló (Zala megye)

Forrás és fotó: felvidek.ma, http://szentlaszlo.bedovera.hu