1300 millió forintos uniós együttes támogatásból, konzorciumi partnerei segítségével fejleszti szerszámgépeit a gyöngyössolymosi székhelyű HUN-TECH System Kft. A közel 5 éve működő cég alapítójával, Kis-Benedek Gyulával a kezdetekről, profilról, fejlesztésekről, tervekről készítettünk interjút.

Közel öt éve hoztam létre a cégemet azzal a céllal, hogy saját ötlet alapján szerszámgépek előállításával, fejlesztésével foglalkozhassak. Az első saját fejlesztésű szerszámgépemet 26 éves koromban szabadalmazattam.

Az uniós támogatás keretében két gép prototípusának kivitelezése zajlik. Az egyik az „Eggflex”, az ultrapontosságú CNC szerszámgép. Az ultrapontosság meghatározása mindig az adott technológia alkalmazásánál, az adott kor technikai helyzetéhez képest kell meghatározni. Ezek az értékek és képességek mindig változnak és mást jelentenek. A mi esetünkben azt jelenti, hogy speciális gépvázunk egyedi geometriája, felhasznált anyagok végett extrém rezgéscsillapítással és merevséggel rendelkezik, ami teszi lehetetővé a kitűzött célunk elérését.

A másik fejlesztésünk egy teljes műszaki áttörést jelent, ez az ún. „Infinity-axis” típusú CNC marógépünk, ami végtelen tengelyszámú mozgással képes működni. A tradicionális gyakorlatban meglévő marógépek maximum hat tengely mozgásirányultsággal képesek végezni a forgácsolást.

A fejlesztések már 3 éve tartanak, ebből 2 évet saját magam finanszíroztam, ezután kerestem támogatókat, szerencsére, két hazai felsőoktatási intézmény, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kara, valamint a Neumann János Egyetem Gamf Műszaki és Informatikai Kara mellém állt, mindketten 8-8 fő specialistával segítik, támogatják tervezői munkánkat. Rajtuk kívül még az egri székhelyű Gyegép Kft. is közreműködik a megvalósításban. Ők majd a második fázisban, előreláthatóan 2 év múlva kapcsolódnak be a prototípusok kivitelezésébe.

Jelenleg hárman végzünk tervezői munkát a Hun-Tech System Kft.-nél. Sokat köszönhetek a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, akik a szükséges külföldi kooperációs partnerek felkutatásával, ötletekkel, tanácsokkal segítik munkánkat, előrehaladásunkat. Jövőbeni terveink között szerepel egy olyan szerszámgépgyár létrehozása, ahol mindkét szabadalom gyártása megtörténhet 4-4 különböző méretben. Nem titkolt szándékunk a hazai – egészen a 19. századig visszanyúló, de manapság sajnos vegetáló – szerszámgépgyártás feltámasztása és forradalmasítása.

Ennek a célnak a megvalósításához sokkal több pénz kell, mint a támogatási összeg. A Nemzeti Befektetési Ügynökség a (HIPA) is segítségünkre van, aki a nemzetközi befektetőknek ajánlja üzleti tervünket.

Kis-Benedek Gyula

Kis-Benedek Gyula aktív éveiből az utolsó 30 évet vállalkozóként élte itthon és külföldön, ahol a termelői munkáinál mindig előszeretettel használta innovációs megoldásait. Jelentős innovációs és szabadalmi eljárásait több helyen használják most is a világban.

A cégvezető kifejtette, hogy az 1300 millió forint csak részben fedezi a fejlesztés költségeit, emellett további, több mint 500 millió forint önrészt kell biztosítaniuk a befektető partnerek segítségével.

Ez a viszonylag nagy összeg még a tizede sincsen annak, mint más speciálisan szerszámgyártó cég egy-egy szerszámgép fejlesztésére felhasználnak. Hiszen ez az összesen 1800 millió forint körülbelül 10-12 gép árának fog majd megfelelni – fejtette ki Kis-Benedek Gyula.

A legnagyobb boldogság kaptam az élettől, hogy azt tehetem, amire ez idáig a legjobban vágytam. Külön öröm, hogy nagyon sokan támogatnak terveim megvalósításában, hiszen értéket, minőséget, egyediséget kínálunk a hazai és külföldi piacoknak saját fejlesztésű gépeimmel – zárta a beszélgetést a cégalapító.

Szerző: KékesOnline