Átadták a település legújabb játszóterét Detken. A csaknem négy és fél millió forintos beruházás a Mátra Energia Térségfejlesztési Alapítvány jóvoltából valósulhatott meg. Az iskola udvarán elkészült játszópark azonban nemcsak az iskolásoknak kedvez majd, hanem a településen élő gyermekek számára is elérhető lesz. Az önkormányzat saját forrásból még egy millió kétszázezer forinttal segítette a beruházást.

„Egy pedagógus legnagyobb öröme mindig a gyerekek örömében rejlik” – kezdte köszöntő beszédében dr. Vona-Túri Diána. A Detki Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója az új játszótér átadóján elmondta, ez nem csupán játszótér, hanem egy multifunkciós sporteszköz is, amely a legideálisabb a 6 és a 14 éves gyermekek számára.

A különböző mászó, csúszó elemekből épült kötélhidas, tornyos játszóvár a kikapcsolódás mellett fejleszti a gyermekek mozgását, egyensúlyérzékét, szociális képességeiket, de még a beszédfejlődést is, tette hozzá az igazgató.

„Az iskolában ezek előtt sosem volt még játszótér, így nagy örömmel támogattuk ennek megvalósítását” – tudatta Stefanovszki Tamás. A település polgármestere elmondta, hogy önkormányzati forrásból a terep rendezést, illetve a földmunkákat is elvégezték. Kitért arra is, hogy az új beruházás az iskolába járó mintegy 140 gyermek kikapcsolódását és napi mozgásigényének kielégítését is hatékonyabban segíti, de a játszóteret a településen élők is használhatják majd, természetesen betartva az előírt szabályokat.

A térségfejlesztés, valamint az életminőség javításának érdekében meghirdetett pályázattal az Alapítvány több tízmillió forinttal járul hozzá a Mátrai Erőmű közelében lévő települések fejlesztéséhez. A pályázattal Detk mellett Visonta, Markaz, Halmajugra, Vécs, Domoszló, Abasár, Pálosvörösmart, Mátrafüred és Bükkábrány fejlődését is segítik.

2024. 04. 08.
Fotó: Czímer Tamás