Egyre vonzóbb Markaz a fiatalok számára. Holló László polgármester szerint nemcsak a Mátra közelsége, a páratlan természeti adottságok és az összetartó közösségük, de a folyamatos fejlesztések miatt is. Évek óta azon munkálkodnak, hogy minden lehetőséget kiaknázzanak, s a települést élhetővé tegyék a helyiek, vonzóvá a turisták számára is.

Takaros közterek, rendezett porták, felújított és újonnan nyílt intézmények – ezek fogadják a Markazra betérőt. Holló László polgármester azt mondja tősgyökeres markaziként szívet melengető érzés látnia, milyen erős közösséggé kovácsolódtak, s hogy egyre nő a lakosságszám. „Évtizedeken át komoly tempóban csökkent a magyarországi falvak, így Markaz népessége is. Elsősorban a fiatalok költöztek el, mert erre kényszerültek boldogulásuk érdekében. Mára azonban nálunk is megállt a népességfogyás, sőt! S véleményem szerint ez a kormány által indított Magyar Falu Programnak is köszönhető. Számos olyan fejlesztés valósulhatott meg ennek köszönhetően, amely valóban a helyi igényeket elégíti ki, nálunk például játszótér is épült a program révén. Az elmúlt éveben 22 gyermek született Markazon a korábbi 10-12-höz képest, vagyis bátran mondhatjuk, hogy kicserélődött a lakosság, rengeteg a fiatal, akik itt vesznek házat, itt képzelik el a jövőjüket” – mondja.

Hozzáteszi, az elmúlt években számos olyan fejlesztést sikerült megvalósítaniuk, amely azt szolgálja, hogy a családok jól érezzék magukat. „Minden beruházás fontos, de a legbüszkébben az új bölcsődénkre vagyunk, amire óriási volt az igény. Jól mutatja ezt, hogy teltházzal működünk. A legkisebbeket egy korszerű, 21. századi épület, no és persze elhivatott dolgozók várják, akik nagy szeretettel nevelgetik a csöppségeket, míg a szülők dolgoznak” – fogalmaz a polgármester.

A fejlesztések sora hosszú, több sikeres pályázatuk volt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), valamint – ahogyan már a polgármester is említette – a Magyar Falu Programban is. TOP-os pályázatnak köszönhetően újult meg az óvoda fűtési rendszere, napelemek kaptak helyet az épületen, kicserélték a nyílászárókat, s szigetelést is kapott az épület. De munkálatok zajlottak még többek közt az orvosi rendelőben, felújították a ravatalozót, s a hivatalt és a faluházat is. A Magyar Falu Program segítségével korszerűsítették az épület villamos-hálózatát, uniós forrásból pedig szigetelték a homlokzatot, nyílászárókat cseréltek, valamint naperőművet telepítettek a tetőre. Jelenleg egy útfelújítás is zajlik a településen a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően.

„Az, hogy ilyen eredményekkel büszkélkedhetünk, Horváth Lászlónak, térségünk országgyűlési képviselőjének is köszönhető. Folyamatos szakmai iránymutatást, információkat, ötleteket kapunk tőle, pozitív, bizakodó szemlélete pedig kézzel fogható eredményeket szül a mi településünkön is. Az elmúlt időszakban Markaz komoly fejlődési pályára került, s nem állunk meg, országgyűlési képviselőnkkel közösen folyamatosan azon dolgozunk, hogy a fejlesztéseink száma tovább gyarapodjon” – mondja Holló László.

Holló László, Markaz polgármestere (balra) és Horváth László országgyűlési képviselő

A településen járva érdemes a messze földön híres programjaikat is meglátogatni. Ebben az esztendőben közel 30 rendezvényük lesz, melyre nemcsak a helyieket, de mindenkit várnak, aki szeretne elmerülni a helyiek vendégszeretetében.

 

Holló Lászlóval a napokban egyeztetett Szókovács Péter, a gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület polgármestere. Közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Gyöngyösön tömkelegével találkozunk az eladó, kiadó, bezárt feliratokkal az üres kirakatokban, a leláncolt üzletajtókon. Az elmúlt években Gyöngyös lakosságszámával együtt a vásárlóereje is jelentősen csökkent, amit sajnos a kereskedők egy része már nem bírt el. Éppen ezért lesz a jövőben kulcskérdés, hogy mennyire lehet bevonni a környező településeken élőket Gyöngyös vérkeringésébe. Erre szükség lesz, de ehhez változtatások kellenek.
Erről is egyeztettünk Holló Lászlóval, Markaz polgármesterével. Markaz fejlődik, közösségei gyarapodnak, a polgármester jó munkát végez. Gratulálok neki és köszönöm javaslatait!
Számíthatunk egymásra!”

 

2024. április 6.

Korepta Lilla