Hamarosan megkezdődik a csapadékvíz elvezető rendszer rekonstrukciója Fedémesen, tudatta portálunkkal Válóci István.
A település polgármestere elmondta, hogy nagyon várták már ezt az európai uniós támogatást, mert ugyan nagy árvízi katasztrófák nem történtek a településen, de a bel- és csapadékvíz okozta káresemények megelőzése miatt, a falu környezeti állapotának javítása érdekében már elengedhetetlen volt ennek a feladatnak az elvégzése.

„Két patakunk is van, a Fedémesi-patak és a kisebb, a Csapási-patak vízbefolyásánál is hordalékfogókat építünk ki, valamint betonelemek is kerülnek erre a szakaszra. Van egy 85 méteres fedett csapadékvíz elvezető árok a lakóházak előtt, amely még a hatvanas években épült. Ez a rész nagyon rossz állapotban van, sok helyen repedezett, beomlott. Teljes cseréje és felújítása már nagyon időszerű volt. A rossz állapotú hidak cseréjét is szeretnénk elvégezni, hogy vonzóbbá és élhetőbbé tegyük a településünket – emelte ki a polgármester.

A mintegy 196 millió forintos európai uniós támogatású projekt eredményeképpen több, mint 5 kilométer hosszban kerül megújításra a csapadékvíz elvezető rendszer a településen, mely rövid, közép és hosszú távon is garantálja a rendkívüli csapadék- és belvíz biztonságos elvezetését, ezáltal csökkentve a település helyi vízkár veszélyeztetettségét.

A kivitelezési munkálatok a közbeszerzési eljárás lezárását követően idén nyáron elkezdődnek, s az egész projekt befejezése jövő ősszel várható.

2024. 04. 05.
Fotó: Gyetvai Péter