Volner János, a Jobbik alelnöke a napokban levelet küldött a párt tisztségviselőinek, szervezőinek, melyben szokatlanul kemény hangú kritikát és vádakat fogalmazott meg. A levél lavinát indított el a Jobbik háza táján, az alelnököt kizárták a parlamenti frakcióból, további két képviselő kilépett, Sneider Tamás elnök és Volner János az ország teljes nyilvánossága előtt vádolja egymást, leginkább a pártvezetés baloldalallal tetten érhető együttműködésével, de már Maldív-szigeti utazás is terítékre került.

Volner levelében úgy fogalmaz: „A tagságunk jelentős része kilépett, a nemrég még fehér abrosz mellett fogadott, „szeretve tisztelt” polgármestereink fele sok önkormányzati képviselőnkkel együtt itt hagyott minket (azóta persze ők is árulóknak lettek nyilvánítva), a Jobbik augusztusi családi napja pedig gyakorlatilag kongott az ürességtől.”

Az alelnök emlékeztet arra is, hogy nemrég még Gyurcsány és a pártja ellen küzdött a Jobbik, ma viszont már a DK jelöltjét segítik választási győzelemhez a fővárosban. Volner azt is felemlegeti, hogy nemrég még ők, nemzetiek és radikálisok voltak azok, akik megismertették az ország népével a szabadkőműves spekuláns, Soros György kártékony tevékenységét. „Ma pedig már ott tartunk, hogy a Soros-féle CEU rektorhelyettese Gyöngyösi Mártonnal közösen szervez brüsszeli konferenciát és nyit meg újabb kapukat ott, ahol nemzeti értékrendű pártként még kopogtatnunk sem lenne szabad.”

A súlyos vádak és kritikák kapcsán kíváncsiak voltunk a Jobbik helyi tisztségviselőinek véleményére is, valamint a párt gyöngyösi önkormányzati frakcióját elhagyó politikusok álláspontjára egyaránt. Mint ismert, Gyöngyösön Kovács Zoltán és Bús Árpád Zsolt korábbi jobbikos képviselők léptek ki a frakcióból, közülük Bús Árpád Zsoltnak tettünk fel kérdéseket, azonban 5 napja nem kaptunk tőle választ. Ellenben Kévés Tamás (Jobbik), Gyöngyös alpolgármestere, valamint Faragó Tamás (Jobbik) gyöngyösi önkormányzati képviselő, a Heves Megyei Közgyűlés tagja válaszolt a Kékes Online kérdéseire.
Ön megkapta Volner János alelnök alább idézett levelét, vitatja esetleg a levél valódiságát?

  • Faragó Tamás: Igen megkaptam! Szerintem Volner János írta!
  • Kévés Tamás: Bár a kérdésben tényként kezeli, hogy megkaptam Volner János levelét, de én közvetlenül nem kaptam  tőle semmit, így annak a  valóságtartalmát sem kétségbe vonni, sem megerősíteni nem tudom.

Mi az Ön álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a párt alelnöke szerint a Jobbik katasztrofális állapotban van?

  • Faragó Tamás: Én nem osztom Volner János álláspontját!
  • Kévés Tamás: A hétvégi öt órás elnökségi ülés után megtartott sajtótájékoztató megadta a választ a párt volt alelnökének véleményére. Egyébként nem osztom a véleményét, saját véleményem szerint egységesebbek vagyunk most, mint voltunk eddig.

Mi az Ön álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a párt alelnöke szerint a Jobbik egyre szorosabb együttműködést tervez az LMP-vel, illetve a DK helyi jelöltjét segítették a fővárosban?

  • Faragó Tamás: Az elnökség kizárta már az MSZP-vel, Dk-val, Momentummal való országos összefogás lehetőségét, a DK-val és MSZP-vel meg önkormányzati szinten sem tartjuk ezt elképzelhetőnek, erről a múlt heti kongresszuson tájékoztatta is a küldötteket beszédeikben Sneider Tamás és Bana Tibor. A Momentummal és az LMP-vel sincs ilyen tervezve sem  országosan, sem helyben.
  • Kévés Tamás: Tudtommal nem tervezünk semmilyen együttműködést sem  baloldali pártokkal, sem más parlamenti párttal. De ezt Önök is tudják, hiszen elnökségi határozat van róla.

E példának megfelelően Ön lát arra esélyt, hogy a Jobbik Gyöngyösön is baloldali jelöltet fog segíteni vagy baloldali jelölttel fog együttműködni a közelgő önkormányzati választásokon?

  • Faragó Tamás: Hiesz György által tartott sajtótájékoztató utáni nyilatkozatomban egyértelműen leszögeztem: a Jobbik 10 körzet-képviselővel és polgármester jelölttel készül az önkormányzati választásokra! Abban az esetben, ha lesz olyan független polgármester jelölt, aki számunkra komoly szakmai múlttal rendelkezik és elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen, azt hajlandóak vagyunk támogatni, annak érdekében, hogy a város fejlődjön.
  • Kévés Tamás: Nem látok példát a segítségnyújtásra a múltban. A jelenlegi helyzetben a helyhatósági választásokon 10 körzeti indulóval, és polgármester jelölttel szeretnénk megmérettetni magunkat. Viszont helyben, ha egy megfelelő szakmai tudású, pártpolitikától független jelölt indul a polgármesteri posztért, nem tartjuk kizártnak annak támogatását.

Bús Árpád Zsolt válaszait is közöljük természetesen, amint megérkeznek.

2018.10.10.

Kékes Online

Kép forrása: gyongyos.hu

(A képen Kévés Tamás balról a hatodik, Faragó Tamás jobbról a harmadik)