Mindig is fontos volt az apai minta a gyermekek számára. Mostanra azonban sokkal többet foglalkoznak azzal a szakemberek, hogy a helyes mintákat a családfő csak akkor tudja átadni, ha megfelelő mennységű és minőségű időt tölt a gyermekével. Szombaton rendezték meg az „Apák szerepe” workshopot.

A Heves Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház által szervezett rendezvény fővédnöke a Heves Megyei Közgyűlés elnöke volt. Szabó Róbert köszöntőjében elmondta: elnöki tisztségét 8 éve tölti be, ezalatt utat, bölcsődét, óvodát, felújított iskolát, nyugdíjas otthont is átadott már, „mindent ami létezik”, de ilyen rendezvényen még nem vett részt. Holott, a család intézménye az egyik legfontosabb tényező életünkben – mondta, jelezve, hogy ő maga is gyakorló apuka, tehát nagyon jól tudja, hogy miről beszél.

Az egész napos programon előadások és műhelybeszélgetések szerepeltek. Szóba kerültek például a párkapcsolati gondok és a kiutak lehetőségei, vagy éppen – a jelenlévők példáján keresztül – hogy miként is vagyunk mi, a mai kor férfi emberei apukák. Tóth Róbert szociálpedagógus és dr. Hídvégi Márta pszichológus segített feltárni a gyakori, vagy kevésbé gyakori élethelyzeteket, például, hogy miként sérül egy fiú, ha apa nélkül nő fel, és miként tudja a sebeket önmagában begyógyítani, hogy aztán ne szenvedjen újabb károkat a saját gyermekével.

A szervezők gondoltak a gyerekekre is, nekik – amíg anyu meg apu komoly dolgokkal foglalkozik – lehetőségük volt az Érseki Palota egy másik termében kialakított játszóházban kézműves foglalkozásokon részt venni, rajzolhattak, egy hatalmas játszószőnyegen játszhattak, sőt, a közelgő ünnepekre tekintettel még gyertyát is önthettek és díszíthettek.

A program egy nagyszerű kezdeményezés volt a Családok évében. Sok a csonka család, sok a hajszolt életet élő, sokszor csak a munkának élő apuka, érdemes időnként meg-megállni, és átgondolni, hogy miként lehetünk jobbak, miként lehetünk jelen többet a gyermekünk életében.

2018. november 28.

Szerző: Kékes Online, Bodnár Ádám

Fotók: Gál Gábor