Fotó: Gál Gábor

Második alkalommal érdemelte ki a Zöld óvoda címet a Gyöngyöspatai Bokréta Óvoda és Bölcsőde. Fodor Márta, az intézmény igazgatója azt mondja, nagy megtiszteltetés ez számukra, s egyben munkájuk elismerése is. Kollégáival együtt évek óta nagy figyelmet fordítanak a környezettudatosságra, az egészségnevelésre, s arra, hogy a kisgyermekek mindennapjait élmények sokaságával töltsék meg.

A Gyöngyöspatai Bokréta Óvodában régi hagyománya van a környezeti nevelésnek, szelektíven gyűjtik a hulladékot, de az óvónők – kartondobozokból, műanyag flakonokból és újságpapírokból – saját maguk készítik el a készségfejlesztő játékokat, melyek sokkal nagyobb sikernek örvendenek az apróságok körében, mint a boltban vásároltak. Az úgynevezett zöld programokhoz a szülők saját ötleteikkel is hozzájárulhatnak, vagy maguk is részt vehetek benne, s rendre élnek is a lehetőséggel. Legutóbb az ovi udvarát borították virágba közösen, de a papírgyűjtésbe is segédkeztek.

Fodor Márta, az intézmény vezetője hangsúlyozza, azon munkálkodnak, hogy a gyermekeket minél több élmény érje. Folyamatosan pályáznak, igyekeznek minden lehetőséget megragadni, s minden évben rendszeresen és tudatosan tervezik a programokat. Tagjai a Stiller Tamás által életre hívott Ovikert kezdeményezésnek is, melynek keretében apró, szorgos kezek gondozzák a palántákat a patai ovi udvarán, majd jóízűen fogyasztják a saját termést. A program egyik legfőbb célja, hogy a gyermekek tudják, valójában honnan származik a zöldség, megismerjék a helyes és egészséges táplálkozás alapjait, mindezt játékos formában. Az ovisok egyébként nemcsak az ültetésbe kapcsolódnak be, de rajzokat is készítenek, s ezekkel jelölik, hol milyen növény bújik meg. A közös munka során általában paradicsom, bazsalikom, paprika, padlizsán és tök kerül a földbe, majd az óvodások asztalára. Fodor Márta szerint a kicsik sokkal nagyobb kedvvel fogyasztják az egészséges finomságokat, akár még a nyers répát is.

A patai oviban nemcsak a környezettudatosságra, a kultúra közvetítésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Kiérdemelték a Kincses Kultúróvoda címet is, melyet eddig csupán 24 óvoda kapott meg az országban. E program keretében a gyöngyöspatai kisgyermekek állandó vendégei a Harlekin Bábszínháznak, a gyöngyösi zeneiskolának, de jártak már a Budavári Palotában, a szentendrei skanzenben, s több hangversenyen is. Természetesen az óvodában is rendszeresen szerveznek kulturális programokat, legutóbb reneszánsz táncházba várták az ovisokat és szüleiket.

 

2019. február 14.

Szerző: Korepta Lilla

Fotó: Gál Gábor, Facebook