Igen sokan ellátogattak a margitai születésű, Detken élő, de jelenleg a tengerentúl alkotó Gáspár Géza keramikus-szobrász kiállításának megnyitójára a Menta Házba. A település vezetői, barátok, rokonok, jó ismerősök, szép számban megjelent helybéliek voltak kíváncsiak egy mozgalmas életút állomásaira.

Az eseményt a „Detki gyöngyszemek” megálmodója, Gál Piroska nyitotta meg, majd ezután a már-már nemzetközi hírű keramikus-szobrász képekkel illusztrálva beszélt a Detken eltelt 22 év jelesebb állomásairól, alkotásairól. Megemlítette, hogy a kerámián túl a bronz szobrok öntését a Máté István, Lantos Györgyi szobrászművész házaspár műhelyében tanulta meg.

A baráti hangulatú tárlaton – ahol rendhagyó módon a Mátravin Borház borait is meg lehetett kóstolni – szó volt arról is, hogy Gáspár Géza készítette a Heves megyei Prima-díjhoz adott kis szobrocskát, csak úgy, mint az Elfogadás Díjat, melyet T. Bokros Mária – mint díjazott – az eseményen ismertetett. Számos köztéri szobrot is alkotott, mint például Zalaegerszegre a Szent Borbálát és Jesch Aladár portréját, Debrecenbe az Oltalom című alkotását és Aguszta Mária Lujza portréját. Említhetnénk még a már Floridában, Venicében készült Petőfi Sándor mellszobrát. Detkre visszatérve pedig a történelmi Magyarország térképét, Vajk megkeresztelését, A hímző lányt.

A Menta Házban kiállított alkotások között több kerámia és bronz szobrocska volt látható. Ilyen például a Dobó István csatája a törökökkel, Picasso, a spanyol bika, Unicornis, Királylányka, Szüretelő lányka, Don Quijote gyötrelme, Sodrásban, Szellemvitorlás-bronz platina szobor,  Szent György legyőzi a sárkányt, gyerekfej gyíkkal és sorolhatnánk tovább.

Gáspár Géza Floridában élete egyik fő művét készíti. A világhírű színészlegenda, Sylvester Stallone felkérte, hogy készítse el a Rocky Balboát Beverly Hillsben. Ez egy életnagyságú Rocky-t bokszkesztyűben ábrázoló bronz szobor. Ez a megbízás újabb világsztárt is arra ösztönzött, hogy róla is életnagyságú szobrot készítsen. Arnold Schwarzeneggerről és a Terminátorról, melyet ugyancsak megformált a tengerentúl.

 

2019. április 11.

Szerző és fotó: Korcsog Béla