Történelmi pillanatnak nevezte Pelle Sándor polgármester, amikor egy gólyapár pár évvel ezelőtt fészket rakott Detken a Rákóczi és az Árpád út kereszteződésében lévő villanyoszlopra. Amint azt a helybeliektől megtudtuk, akkoriban elsőként a hím gólya jött egy kis terepszemlére, de szerencsére követte a párja is, majd szorgosan hozzáláttak fészkük kialakításához.

Idestova 40 éve nem volt gólyapár a faluban. Két helyen van a településen gólyafészek rakására alkalmas villanyoszlop, és sokakat örömmel tölt el, hogy az egyiket belakta egy aranyos kis gólyapár, mára pedig már családot is alapítottak, két kis gólyát neveltek.

„Régóta vártuk őket, aranyosak, már itt aludtak, nagyon örülünk nekik…” Ilyen és ehhez hasonló szavakkal kommentálták a hírt korábban, ott jártunkkor az arra járók. Nem is láttunk olyan embert, aki ne nézett volna fel az épülő gólyafészekre.

Úgy látszik, a már-már történelmi pillanat óta nem kerülik el a települést a gólyák, most is megérkeztek Detkre. Ez látható Szabó Petra felvételein.

 

2019. április 17.

Korcsog Béla

Fotó: Szabó Petra