Mintegy 150 millió forintból újult meg kívül-belül a Zrínyi Ilona Általános Iskola Egercsehiben. Az 59 éves épületre már igencsak ráfért a korszerűsítés.
Immár megújult, korszerű környezetben tanulhatnak Egercsehiben a kisdiákok. Szebbek lettek a tantermek és a tornaterem, a homlokzati hőszigetelésnek, a műanyag nyílászáróknak és az új fűtési rendszernek köszönhetően pedig gazdaságosabban fenntarthatóbbá is vált az intézmény.

Az átadás alkalmából tartott ünnepségen Ballagó Zoltán, a fenntartó Egri Tankerületi Központ igazgatója elmondta: fontos számukra, hogy intézményeikben megfelelő infrastrukturális körülmények között folyhasson a szakmai munka. Az uniós forrásból származó, döntően építési beruházásokra fordított 130 millió forintos forrást a Klebelsberg Központ további 20 millió forinttal egészítette ki.


Az igazgató kiemelte, hogy az iskola pedagógusai és vezetése innovatív szemléletű, több pályázatot is benyújtottak, s hamarosan megújult szakmai tartalommal zajlik majd itt az oktatás. Az iskola mellett a közelmúltban egy műfüves sportpályát is felavattak, ami nagyban javítja az iskolában a mindennapos testnevelés biztosításának feltételeit. Ezt a tanintézmény számos szép sportsikere is alátámasztja.

A kormány számára fontos a köznevelés fejlesztése, ezt bizonyítja az a 400 intézmény is, mely a közelmúltban újult meg hazánkban – emelte ki az átadáson Péterffy Balázs Klebelsberg Központ elnökhelyettese. A falakat élettel a pedagógusok és a gyermekek töltik meg, a legfőbb feladat pedig az, hogy a diákokat megtanítsák tanulni, hiszen ma még nem tudhatjuk milyen szakmákra lesz szükség 15-20 év múlva.

Kovács András, a település polgármestere, az iskola egykori diákja, úgy fogalmazott: „Aki iskolát épít, az a jövőt építi”. A most befejeződött értéknövelő beruházás különös jelentőségű a falu minden lakójának életében. A polgármester az ünnepélyen jelenlévő volt osztályfőnökét is köszöntötte. Az egykori pedagógus hölgy, aki egyben a település első emberének nagymamája is, érdeklődve járta be a megszépült épületet.

Az intézmény vezetője, Vásárhelyi Erika örömét fejezte ki a tekintetben, hogy immár 21. századi körülmények között folyhat Egercsehiben az oktató-nevelő munka. Régen vártak már erre a lehetőségre, hiszen a jelenlegi iskola1960-ban épült, s falai bizony már felújításra szorultak.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője megköszönte a gyermekek kedves műsorát, s mindenki munkáját, aki kitartott, hitt az iskolában, hitt a településben. 1990-ben Egercsehi reménytelen helyzetbe került, kétségbeesés uralkodott el – idézte fel a múltat a képviselő.


Az iskola méltó felújításával a településnek már nemcsak múlja, hanem jövője is van. Itt hisznek a jövőben, hisznek a gyermekekben. Fontos, hogy az itt élőknek nem kell máshová járniuk iskolába, hiszen a hazaszeretet már az iskolához, a szülőfaluhoz való kötődéssel elkezdődik. A jövőt alázattal, hittel és vasakarattal ki kell érdemelni, és Egercsehi kiérdemelte azt.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gál Gábor

2019. 04. 17.