Heves megye legnagyobb létszámú nyugdíjas egyesülete, a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége szilvásváradi kirándulást szervezett tagjai számára. 66 klubból mintegy 350 idős vett részt a csodálatos napon, mely az „Ismerd meg az országot, a megyét” és a „Mi is Gyaloglók vagyunk” program keretében zajlott. Szaniszló Lászlót, a település kétszeres „idősbarát” címmel kitüntetett polgármesterét kérdeztük az eseményről.

Milyen programokkal várták az önökhöz érkező nyugdíjasokat?

Igyekeztünk minden főbb látványosságunkat megmutatni a vendégeknek, akiket a Szalajka-völgy szépségei már a kisvasutas utazás során elbűvöltek. Megnéztük a híres Fátyol-vízesést és a nemrégiben felújított a Szabadtéri Erdészeti Múzeumot is. Az ebéd hagyományos gulyás és isteni finom rétes volt, majd az Orbán Ház Múzeumot, a kocsimúzeumot és a kerektemplomot lehetett megtekinteni. Az egyik leglátványosabb programelem a délutáni lovas bemutató volt a megújult fedeles lovardában. Nagy örömömre szolgált, hogy ezt a napot nálunk töltötték el a nyugdíjasok. Jókedvük töretlen volt, így remélem, szép emlékekkel tértek haza, s hamarosan újra eljönnek hozzánk.

Az önkormányzaton kívül kik segítették még a program megvalósulását, szervezését?

Az Egererdő Zrt. és az Állami Ménesgazdaság is hozzájárult a kikapcsolódás sikeréhez. A településünkön működő Szivárvány Nyugdíjas Klub tagjai kiváló házigazdának bizonyultak, örömmel látták a megye különböző helységeiből érkező társaikat.

Miért fontos, hogy a fiatalabb korosztály mellett az idősek is megismerjék Szilvásváradot?

A természetjárás, a közös programok, a szabad levegőn töltött idő nagyban segíti az idősebbek testi, lelki egészségének megőrzését, a sok nevetés, a közös élmények pedig hosszú időre feltöltik a szépkorúakat is. Igyekszünk támogatni minden programot, ami az aktív nyugdíjas élethez kapcsolódik. A mi nyugdíjasaink is sokat szervezkednek, énekelnek, táncolnak, igyekeznek átadni a hagyományok csínját-bínját a fiataloknak, de természetesen közben jól érzik magukat, lendületesek, lelkesek. Egész életükkel, az általuk gondozott értékekkel méltó, követendő példát mutatnak nekünk! Nyugdíjas koromban én is biztosan elmegyek majd hasonló programokra!

 

2019. május 19.

Kékes Online, Burián Orsolya

Fotó: Szaniszló László