Kiss Szabó Márta képzőművész számos megyei és országos tárlaton vett részt és ért el szép eredményeket. A legutóbb Gyöngyösön nyílt a hetedik önálló kiállítása, melynek megnyitóján Molnár László festőművész kiemelte az aradi vértanúkat ábrázoló Tizenhármak elnevezésű kerámiát, s az alkotásokon jól látható gazdag művészi kifejezést méltatta . A tárlat június 5-éig látogatható.

Meséljen magáról! Hol él, mivel foglalkozik?

A gyökereim Erdélybe nyúlnak vissza. Kisgyerekkoromtól Marosvásárhelyen éltem, ott töltöttem az ifjúságomat, ott váltam felnőtté a Bolyaiak árnyékában. Az 1980-as évek végén a már cseperedő gyermekeinkkel áttelepültünk Magyarországra. Bár az irodalom és a képzőművészet nagyon vonzott, mégis az alakuló, majd nagy lendületet vevő informatika területén dolgoztam. Jelenleg nyugdíjas vagyok, Gyöngyöshalászon élek.

Mióta van jelen az alkotás, a képzőművészet iránti elköteleződés az életében?

A rajz, a szín és a forma gyermekkorom óta foglalkoztatott, szerettem az alkotás hangulatában élni, ez felnőtt koromra sem múlt el, sőt, megerősödött. Aktív anyaságom idején, valamint prózai, megélhetési elfoglaltságaim miatt évekig alig jutott időm az alkotásra, idősebb korom óta újult erővel fogva tart. Az alkotás izgalma a lelkemnek örömet, békét és megelégedést hoz.

Nemcsak kerámiákat készít, fest is. Mitől függ, hogy épp mi készül?

Több mindentől. Amennyiben egy tematikus pályázatra készülök, valahogyan jelentkezik bennem a megvalósításhoz a technika, de kihívás az is, hogy ha festhető az anyag, hogyan lehet kerámiából megvalósítani a témát. Egyébként van, hogy festésre vágyom, de van, hogy azt érzem, muszáj kerámiáznom.

Honnan meríti az ihletet témáihoz?

Segítek az ihletnek, csalogatom, hogy jöjjön. Olvasással, idegen kultúrák tanulmányozásával, vagy például egyszerűen csak figyelem a természeti formákat, állatokat, fákat.

Számos pályázaton, kiállításon kiválóan szerepelt, ért el szép eredményeket. Ezek közül melyekre a legbüszkébb?

A büszkeség, mint olyan, nem tulajdonságom, de örülök, ha elfogadják a munkáim! A megyei I. díj, vagy az idei gyöngyösi Vers-képe pályázaton egyszerre elnyert fődíj és közönségdíj nagy öröm számomra.

A nemrégiben nyílt gyöngyösi kiállítása a Forma fantáziák címet viseli. Mit mutat be ez a tárlat?

Engem mutat be, én fantáziálok, én vagyok a többféle forma, technika, szín és anyag mögött.

2019. május 19.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött, Kiss Szabó Márta