Idén már 34. alkalommal rendezik meg a Mátrai Veteránautó Találkozót. A résztvevőkre versenyek, játékos vetélkedők várnak, az érdeklődők pedig csodálatos állapotban lévő autó- és motorritkaságokat láthatnak Gyöngyösön és Hatvanban. Tóth Béla szervezővel, a Magyar Autóklub Észak-magyarországi Regionális Szervezetének alelnökével beszélgettünk.

Belegondolni is hihetetlen: ha valaki az első találkozó idején vett új autót, most jó eséllyel veterán résztvevőként térhet vissza ugyanazzal a járgánnyal.

Maga is fiatalember voltam még, amikor elkezdtük, most pedig már nyugdíjas vagyok. Az országban nincs ennél „magasabb sorszámú”, tehát korosabb, ilyen jellegű rendezvény. Már akkor is az autóklub égisze alatt kezdtünk hozzá a szervezéshez, ahogy tesszük azóta is. Az emberek kedvelik, ezért tudott fennmaradni a program. Annak idején kevés volt a veterán autó, de mások is voltak a körülmények. Ma már nem kell vagyon hozzá, és ez örvendetes. Míg régen csak a tehetősek juthattak hozzá ezekhez az autócsodákhoz, manapság inkább szeretet és elköteleződés kell hozzá, hogy eredeti állapotban lehessen fenntartani a kocsit, illetve a motort. A rendezvény is változik, azt lehet mondani, hogy mindig fele-fele arányban vannak a visszatérők és az újoncok, így amit az érdeklődőknek látványként kínálunk, az is mindig más.

Érzem én, hogy ezt csak szívvel-lélekkel lehet csinálni.

Természetesen! Magam is ezért lehetek benne a kezdetektől. A legnagyobb öröm megélni, hogy Magyarországon mostanra milyen sok szép autó van már. A vizsgáztatás adatai alapján van rálátásunk, hogy évente több száz ilyen jön be az országba. Ez igazi nemzeti kincs, hiszen van az autók között 100 éves is, például nagyon híres egy Ford T-modell, vagy egy-két fakerekű kocsi. A fiataloknak pedig egy Trabant is lehet újdonság, hiszen még nem is láttak olyat. Mindenkinek más az élmény, mi pedig minden járműre büszkék vagyunk, csak legyenek szép állapotban. Manapság a legtöbben saját kezük munkájával hozzák eredeti állapotba ezeket az autókat, ez pedig hatalmas teljesítmény, rengeteg energia és sok-sok munkaóra. Nekem most, nyugdíjas koromban sincs ennyi időm.

Na de akkor hogyan lesz valaki a régi autók megszállottja?

Maga az autózás hozza magával az érzést. Sőt, életérzést. Megvan a maga hangulata, a veterán autóval való közlekedésnek is, de egyébként magának a rendezvénynek is: itt minden jármű üzemképes, nem csupán bemutatni való darabok, hanem olyanok, amelyek részt vehetnek a közúti forgalomban. Szervezünk is a sofőröknek ügyességi versenyeket, vagy például egy ralit, ahol nem a sebesség a lényeg: feladatokat megoldani, miközben teljesítik a távot. A szép tájak, a mátrai és Gyöngyös környéki autózás végén pedig kiállítják a járműveket, ezúttal Hatvanban, a Fő téren, ott lesz ugyanis a befutó. S amíg az érdeklődők megnézik az autókat, a résztvevők megtekinthetik a vadászati kiállítást a Grassalkovich-kastélyban.

 

2019. június 17.

Kékes Online, Debnár Ádám

Fotó: Czímer Tamás