Különleges, feketeribizliből készült nyalánkságokat, lekvárt, szörpöt, bort, pálinkát és ribizlis-túrós házi rétest is kóstolhat az, aki szombaton ellátogat a feldebrői Ribizli Fesztiválra. Az esemény szentmisével veszi kezdetét, a programkínálatban kiállítások és ételkóstoló is szerepel, este pedig a Csík zenekar ad koncertet a 800 éves települést. A rendezvényről Ujj Gabriellát, a Feldebrői Falusi Turizmusáért Egyesület elnökét kérdeztük.

Minden évben remek programokkal készültök. Mi az idei kínálat?

Idén ünnepeljük Feldebrő 800 éves évfordulóját, így hát különösen sokat készültünk, s bátran mondhatom, kiváló programokban nem lesz hiány. 1219-ből maradt fenn a legrégebbi írásos emlékünk, ezért úgy gondoltuk, ezt a jeles évfordulót megtiszteljük egy eseménysorozattal, s ennek lesz a nyitórendezvénye a szombati Ribizli Fesztivál. 10 órakor egy szentmisével kezdünk templomunkban, ez is egy rendhagyó esemény lesz, hiszen örmény-katolikus szertartás szerint tartjuk. Ezt követi a fesztivál ünnepélyes, ribizli szenteléssel egybekötött megnyitója, majd vendégeink is megkóstolhatják a helyi specialitásokat, s a kiállításokat is megtekinthetik a plébánia épületében.

Mit mutatnak be ezek a tárlatok?

Több kiállításunk is lesz, köztük fotókiállítások, s az egyik egy feltárás történetét mutatja be. Különleges kiállítási anyag érkezik hozzánk a Természettudományi Múzeumból, s már nem először. Talán sokan tudják, hogy pár évvel ezelőtt mamutcsontokat találtak itt, Feldebrőn. Ezeket mutatjuk be ismét az érdeklődőknek.

Melyek lesznek még a fesztivál kísérőrendezvényei?

Néptánc- és moderntánc-csoportok lépnek színpadra, este pedig a Kossuth-díjas Csík zenekar koncertje zárja a napot. Ezenkívül 30 kézműves sátor is várja a látogatókat, a Fabatka népi játszótéren pedig a legkisebbek is megtalálhatják a kedvükre valót. Igazi kuriózum lesz a veteránautó bemutatónk is, valamint két nyitott portával is készülünk. Az egyiken Koncz István mutat be régi használati tárgyakat, a másikon pedig megismerhetik Bolcsó István gyűjteményét, aki a házában régi rádiókat, szalagos magnókat tesz közszemlére a most szabadtéri múzeumként működő portáján.

A Ribizli Fesztivál elengedhetetlen része, hogy az idelátogató megkóstolja a ribizlivel vagy ribizliből készült specialitásokat. Idén milyen gasztronómiai különlegességekre lelhetünk?

Igyekeztünk igazán ínycsiklandó ribizlis ételeket összeválogatni. Sütünk ribizlilekváros palacsintát, s ribizlis-túrós házi rétest is. Azt már most elárulom, hogy kedden több mint 200 kg ribizlit készítettünk elő a hétvégére, megmostuk, megpucoltuk, ledaráltuk a gyümölcsöt, szerda reggel 5 órától négy üstben főzzük a lekvárt, ezeket a finomságokat a helyszínen, szombaton meg is lehet majd vásárolni.

A lekváron túl természetesen kínálunk majd szörpöt, bort és pálinkát is az ínyenceknek, ezek is mind ribizliből készülnek.

Egy más község jellegzetessége, a boldogi rózsa is megtalálható lesz a választékban, és persze ezt a süteményt is ribizlilekvárral fogjuk megtölteni. Mindenkit szeretettel várunk!

 

2019. június 26.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött

Kiemelt képünk illusztráció.