31. alkalommal várják a vendégeket a híres parádi Palócnapokra, mely otthonául hagyományos módon a parádfürdői park, illetve a 24-es számú főút egy része szolgál. A július 27-én, szombaton és július 28-án, vasárnap zajló nagyszabású eseményről Parád Nagyközség Önkormányzatának forrásiból értesültünk.

Egy kis történelem: Az első Palócnapot 1961-ben Kovács Bertalan tanácselnök kezdeményezésére rendezték meg Parádfürdő területén, melynek szervezésében Borsai Ilona néprajzkutató, Somfai Tiborné, Nagy Miklós és Manga János szervesen hozzájárult a Péterkei Járás gazdag múltjának, kultúrájának és hagyományainak felkutatásával, népdalgyűjtéssel. Az első Palócnap alkalmával olyan körtáncokat, lakodalmas táncokat mutattak be, melyek kimondottan a palócságra jellemzőek.

A továbbiakban hagyományosan kétévente került megrendezésre a gálákkal, különböző kísérő programokkal, felvonulással, gasztronómia sajátosságokkal fűszerezett rendezvény, melyet alkalomról alkalomra egyre többen és többen igényeltek. Már az első Palócnapon több ezer vendég csodálta meg a féltve őrzött, egyedi népviseletben felvonulókat, akik a falusi életre jellemző mindennapi eszközökkel haladtak a menetben. Ez az érdeklődés, és a rendezvény felé tanúsított szeretet az évek múlásával napjainkig mit sem apadt.

A változatos, sokszínű programok szombaton 10 órától kezdődtek Parádfürdőn. Palóc csodák címmel nyílik kiállítás a Freskó rendezvényterem kistermében, ahol a parádi Kék Nefelejcs Hímző szakkör és a recski, Junior Prima díjas Verebélyi Balázs munkái lesznek megtekinthetőek. Szintén 10 órakor nyitotta meg kapuit a Palócföldi Játszóudvar a park alsó részén, ahol a Fabatka Porta Népi Játszóház biztosít fakörhintát, népi festett, tulipános standot logikai játékokkal, ördöglakatokkal, továbbá 15 féle ügyességi térjátékot és kézműves foglalkozásokat, de az Étkek utcájában „Ízek Palócföldről” címmel szabad tűzön készült ételek és népi étkek bemutatója és kóstolója is startol főzőversennyel együtt.

A nagyszínpadon Mudriczki József polgármester nyitotta meg hivatalosan a XXXI. Palócnapokat, mely ünnepélyes megnyitóban közreműködött Győrfi Bence trombitán, Farkas Emese és Igari Blanka Sára énekkel, a Palócbokréta Hagyományőrző Egyesület és a bodonyi Kenderszer Néptáncegyüttes pedig színvonalas előadásaival.

A házigazda: Mudriczki József, polgármester

A nap további részében lesz Palóc szőttes, ami az amatőr hagyományőrző csoportok és néptáncegyüttesek színpadi műsorát foglalja magában. 12 óra 30 perckor kezdődik majd a park területén a Violin király és Hanga királykisasszony című zenés mesejáték, a központi parkolóban pedig a STIHL Timbersports Champions Trophy sportfavágó kvalifikációs verseny megtekintésére nyílik lehetőség szintén ugyanebben az időpontban. 12. 45-kor a nagyszínpadon kihirdetik a főzőverseny eredményét, 13.15-kor pedig kezdetét veszi a Palócgála.

16 órakor kezdődik a Palócnap fénypontja, a felvonulás, mely a Cifraistállótól a 24-es főúton át a parkig tart majd. 16 óra 30 perckor egy különleges népi játék veszi kezdetét, a Palóc lakodalmas, de lesz még az este folyamán a „Menyasszony násznépének látogatása a vőlegényes háznál” című program, Dumaszínház Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs humoristák előadásában, illetve folytatódik a Palóclakodalmas is menyasszonytánccal, kontyolóval és menyasszonyporkolással. 21 órakor Ferenczi György 1ső pesti RACKÁK koncertjét hallgathatják az érdeklődők, 22:30 –kor pedig Tüzijátékkal záródik a nap.

A rendezvényt egész nap kísérő programok is színesítik, méghozzá Egészségügyi szűrővizsgálatok a Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodájának szervezésében, Mátrai Gasztroplacc,  Olivér Vidámpark és a Kézművesek utcájában zsűrizett népművészeti termékek árusítása.

Július 28-án, vasárnap 8.30-kor Palócnapi ünnepi szentmise lesz a parádi római katolikus templomban, 17 órakor fúvóshangokkal, valamint standard és latin amerikai formációs táncok bemutatójával folytatódnak a programok, 20.00-kor Gyöngyösi Játékszín előadásában Szabadtéri színházi est keretein belül Soóky Margit-Fényes Szabolcs-Gy.Petheő Csilla-Pető Martin KATYI című zenés vígjátéka lesz látható két felvonásban a parádfürdői park nagyszínpadán.

Sok szeretettel vár Mindenkit Parád Nagyközség Önkormányzata.

Szerző: Kékes Online, Demecs Norbi
Fotó: Gál Gábor