Hőmérsékleti rekordok és időjárási anomáliák sorozatáról számolnak be ezekben a napokban Nyugat-Európából és Lengyelországból.
Észak-Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Nyugat-Németországban több állomás 40-43 fok közötti maximumokról adott jelentést – írja a MetNet. Voltak olyan meteorológiai állomások, amik 2-3 fokkal magasabb maximumot mértek, mint a korábbi rekordtartók – teszik hozzá – ráadásul ez olyan nagy kiterjedésű területet érintő hőhullám, amire még szintén nem volt példa eddig. Párizsban tegnap 42,6 fokkal új melegrekord született, ez 2 fokkal magasabb mint a korábbi rekord. Lille városában 41,4 fokig melegedett fel a levegő, ami 4 fokkal magasabb mint a korábbi rekordtartó.


A hőség miatt leállítják az Alsó-Szászország tartománybeli Emmerthalnál a Grohnde atomerőművet, mert egyre melegebb a Weser-folyó vize, amelyet a reaktor hűtésére használnak. Még az észak-olasz, alpesi (!) városban, Bolzanoban is hőségriasztást kellett kiadni. Az ottani kimutatások szerint a kánikulában 40 százalékkal kevesebb mézet termelnek a méhek, valamint 10 százalékkal kevesebb tejet adnak a tehenek.

Lengyelországban 40 centiméterre apadt az ország legnagyobb folyója, a Visztula szintje Varsó közelében. Gyalog is át lehetne kelni a medrében, csak éppen tilos, és a rendőrség árgus szemekkel figyel.

Idehaza ilyen durva körülményekre nem kell számítanunk. Az Eumet.hu szerint péntek este, aztán szombaton kezdetben erősen felhős idő lesz, helyenként záporeső, zivatar is lehet. A késő délutáni, esti órákban ismét lehet vihar, vasárnap pedig ismét kifejezetten meleg időre számíthatunk, sok napsütéssel. A hétvége első napján 34, a hét legvégén 36 fok lehet a legmagasabb hőmérséklet, szóval fázni azért mi sem fogunk.

Gyöngyös nevéhez is fűződik azért hőmérsékleti rekord. Tavaly április 18-án a hónap legmagasabb maximum-hőmérsékletét itt regisztrálták, csupán 17,8 fokig hűlt a levegő, ami azért abban a tavaszi hónapban igen szokatlan. Hidegrekordok sora fűződik a Kékes, vagy Galyatető nevéhez, elvétve egy-két régi egri adatot is találunk a szélsőségek között, de azt azért elmondhatjuk, hogy az időjárási anomáliák – legalábbis egyelőre – nem Heves megyéhez, nem a Mátrához és nem Gyöngyöshöz köthetőek.

2019. július 27.

Kékes Online, Debnár Ádám

Fotók forrása: Washington Post, Vox