Dac, hiszti, kamaszodás, rendetlenség, önállótlanság, motiválatlanság, tiszteletlenség – ezek azok a témák, amelyekről a Vachott Sándor Városi Könyvtárban lesz szó most kedden 17 és 19 óra között. A program ingyenes – hívta fel a figyelmet a szervező, Petrovics Éva könyvtáros.

– A „Stresszmentes-Fegyelmezés Szülőtréning” gyakorló és leendő szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak segít elsajátítani azokat a nevelési módszereket, melyekkel hatékonyan és szeretetteljesen tudják ösztönözni és támogatni kisebb és nagyobb gyermekiket egyaránt, hogy együttműködővé és felelősségteljessé váljanak hosszú távon. A tréning során a résztvevőknek lehetősége nyílik arra, hogy megismerjék gyermekük helytelen viselkedésének okait és mozgatórugóit, valamint bővíthetik a hatékony nevelés módszereinek tárházát.

Bővebben kifejtve, miről lesz szó?

A Stresszmentes-Fegyelmezés Szülőtréning a humanisztikus pszichológia alapjaira és a gyermeki agy- és személyiségfejlődés legújabb tudományos eredményeire épülő gyakorlatorientált módszer, amely saját élményű foglalkozásokon keresztül vezet be a szülő-gyermek kapcsolatának problémás területeire. Amiről a tréning során tanulunk: hogyan őrizhetjük meg szülőként nyugalmunkat és milyen módszerekkel segíthetünk gyermekeinknek saját érzelmeiket szabályozni? Hogyan bírjuk együttműködésre a különböző korú és temperamentumú gyermekeket? Mi az, ami segíti és mi az, ami akadályozza a gyermek egészséges személyiségfejlődését és integrált agyi működését? Mik a gyermek helytelen viselkedésének okai és mozgatórugói és hogyan reagáljunk rá hatékonyan? Milyen a saját nevelési stílusunk és a stresszhelyzetekkel való megküzdésünk? Hogyan kerüljük el a büntető nevelési módszereket, hogyan fegyelmezzünk traumamentesen? Hogyan ne váljunk túl engedékeny nevelővé? Miért és hogyan segítenek a demokratikus nevelési eszközök a magabiztos és empatikus jellem kialakulásában?

Mit tesznek majd a szülők, és mivel készülhetnek?

Szituációs feladatok, interaktív előadások, csoportos gyakorlatok, szerepjátékok lesznek a két órás foglalkozás alatt. El kell hozni nekünk a nevelési problémákat, a szülői kétségeket, a gyermekkel való kapcsolatban ismétlődő bakikat és minden megválaszolatlan kérdést. Kiscsoportban, jó hangulatú, empatikus közegben keressük meg a megoldásokat és a válaszokat. Az elméleteket rögtön személyes tapasztalattá alakíthatjuk a csoportban, hogy aztán működő gyakorlattá váljanak a mindennapokban. Az egyes foglalkozások adott témák köré épülnek, melyek attól függetlenül adhatnak nevelési támpontokat, hogy milyen korú a gyermeked.

A két előadóról mit lehet tudnunk?

A tréninget Losonczy Iván és Palitz Izabella vezeti. Mindketten kolozsváriak, sok helyen tanultak, képezték magukat, bár eredetileg mindketten a szép erdélyi városban diplomáztak alkalmazott pszichológiából. Szaktudásukra bizton számíthatunk ez alkalommal is. A nyolcvanasi fiókkönyvtárunkban kb. egy éve működik a Babaolvasó Klub, ahol a kismamák havonta járnak össze a babákkal együtt. Természetesen az olvasás, a könyvek mellett minden más őket érintő kérdésről is szó esik, így derült ki az igény gyermekneveléssel kapcsolatos előadásokra, képzésekre. Intézményünk örömmel vállalata az első előadás megszervezését az Országos Könyvtári Hét programsorozatában, amikor Kepes-Végh Júlia pozitív fegyelmezés oktató tartott előadást az anyukáknak. Az előadás után derült ki, hogy ideiglenesen Nagyrédén él egy pszichológus házaspár, akik szülőtrénerek is egyben. Ők szívesen vállaltak egy előadást Gyöngyösön is, hiszen, mint kiderül,t az országot járják stresszmentes fegyelmezésről szóló előadásukkal.

2019. november 17.

Kékes Online, Debnár Ádám

Képünk illusztráció.