A kormány döntése alapján mintegy 500 millió forintból újul meg a Hatvani Tankerületi Központ fenntartásában működő parádi Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A munkaterületet a napokban adták át a kivitelezőnek. A munkálatok várhatóan egy évig tartanak majd.

A projektnyitó megbeszélésen Horváth Márta tankerületi igazgató ismertette a pályázat részleteit. Elmondta: teljes egészében megújul a fűtési- és az elektromos hálózat, kicserélik a nyílászárókat, szigetelik az épületet, új tantermeket alakítanak ki és korszerűsítik a tornatermet is. A belső udvaron található zeneterem emeletére egy új tánctermet építenek, az iskola akadálymentessé válik, és mindenhol új burkolatok jelennek majd meg. Az épület nemcsak szebb és praktikusabb, hanem energiatakarékosabb is lesz a beruházást követően.

Mudriczki József, a település polgármestere kifejtette: a fejlesztésre már régóta várnak, több éve indultak az egyeztetések a nagyszabású projektről. Ahhoz, hogy eddig eljutottak sok segítséget kaptak Horváth Lászlótól, a térség országgyűlési képviselőjétől. Az intézménybe jelenleg 250 kisdiák jár Parádról, illetve a környező településekről. Az iskolában színvonalas pedagógiai munka folyik, az innen kikerülő végzősök megállják helyüket a különböző középiskolákban. A munkálatok során igyekeznek majd úgy átszervezni az oktatást, hogy az a lehető legkevesebb kompromisszummal járjon, jövő ilyenkor pedig már egy modern, megújult iskolát szeretnének átadni a gyermekeknek és az itt dolgozóknak.

Nemrégiben újították fel az iskolában található könyvtárat, s akadálymentes mosdót is kialakítottak. Itt működik a digitális pont, melyet az itt tanulók, illetve a településen élők is szívesen használnak.

A polgármester kérdésünkre felsorolta a Parádon zajló egyéb beruházásokat is: épp most korszerűsítik a községháza épületét, a rendőr szolgálati lakást és az óvoda udvarát. Hamarosan elkezdődik a Sziget út felújítása, négy másik utcában pedig csatornáznak. Néhány projekt már el is készült, ilyen például az új piactér, valamint a Kékesi és a Hársfa utca csapadékelvezetése. Büszkék vagyunk rá, hogy településünk ilyen ütemben fejlődik – fogalmazott Mudriczki József.

2020.06.02.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter