Élő közvetítés a helyi televízióban a bejelentésről, sokszáz lájk a közösségi oldalakon, meghatódott köszönetnyilvánítások a gyöngyösiektől, polgármesteri interjú az RTL Klubon, milliós összeg felajánlásokból a bankszámlán – minden tökéletesen összejött a koronavírus-tesztgép beszerzése kapcsán a gyöngyösi városvezetésnek, csak éppen a koronavírus-tesztgép nem.

Hiesz György polgármester négy hónappal ezelőtt, március 23-án, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Gyöngyös önkormányzata vásárol egy korszerű diagnosztikai gépet, amely a koronavírus szűrésére is alkalmas. Mint azt hangsúlyozta akkor, a tárgyalások már le is lezárultak, és heteken belül megérkezhet a 25 millió forint értékű berendezés.

Köszönjük Szépen Polgármester Úr!

A polgármester és a város közösségi oldalait ellepték a meghatódott üzenetek és köszönetnyilvánítások: lám-lám, miközben a kormányzat alig tesz valamit, bezzeg a gyöngyösi vezetés micsoda odafigyeléssel és tettrekészséggel intézkedik…

Az ellenzéki városvezetés bejelentése természetesen nagyon meg lett futtatva a saját kommunikációs felületeken, de az országos média kormánykritikus szereplői is ráharaptak a témára – mondván, micsoda kontraszt, ímhol egy ellenzéki városvezetés újabb sikere.

Március 31-én már kicsit árnyaltabbá vált a dicsfény, ekkorra ugyanis kiderült, hogy a sajtótájékoztatón a hitelesség további – hova már ugyan… -, szóval a hitelesség további erősítése érdekében Hiesz György mellett ülő beszállító mégsem tud szállítani. Sem határidőre, sem a belengetett áron, sem sehogy. Sebaj, a városvezetés azonnal lépett, újabb megrendelést küldött egy másik cégnek.

Sőt, arról is tájékoztatott a polgármester, hogy a tesztgép beszerzésére létrehozott jótékonysági számla szépen duzzad a civil és vállalkozói felajánlásoknak köszönhetően.

Itt egyébként szintén egy árnyalatnyi finomítás került a mondandóba, hiszen ezúttal már úgynevezett „egészségügyi eszközök megvásárlásának támogatására létrehozott Koronavírus védelmi alap”-ként esett szó a gyűjtésről. Zárójelben azért érdemes megjegyezni, hogy kicsit később már a védekezéssel összefüggő üzemeltetési költségek csökkentéséről is lehetett olvasni a számlára érkező pénzösszegek céljaként.

Elállnak a tesztgéptől

Telt-múlt az idő, annak megszokott gyöngyösi medrében, aztán derült égből villámcsapásként a Hiesz György vezette önkormányzat május 21-én elállt a koronavírus-tesztgép iránti vásárlási tervétől. Jól haladt a beszállítás pedig, sőt, kiválóan, de Kína közigazgatási területét azért nem sikerült elhagynia a már-már misztikus homály fedte masinának. Lehetetlen a helyzet, húsbavágó a kiszolgáltatottság, tombol piaci verseny és egyébként is úgy tűnik, nem is igazán lesz szükség már erre a gépre – hallhattuk, olvashattuk a sajnálkozó városházi magyarázatokat.

Hatvanban sikerült

Mindeközben a kormányzati beszerzés sokadik teherszállítmánya érkezett országba, több ezer tesztgéppel, lélegeztetőgéppel, és védekezést segítő eszközökkel. Igen, a Gyöngyösről elérhetetlen Kínából is. Nehezen emészthető tény lehet az is gyöngyösi városházán, hogy a helyi vezetés elállási szándékának májusi pillanatában már éppen két hónapja üzemelt a messzi Hatvanban az ottani tesztelőgép: melyet az ottani önkormányzat szerzett be, igaz nekik 18 millió forint is elegendőnek bizonyult erre.

Pedig szépen gyűlt a felajánlott pénz

Május óta nagy a csend a gyöngyösi városháza tesztgépes történetében, nem hallhattunk arról sem, mi is lett végül – az április 13-i utolsó nyilvánosságra hozott adatok szerint – az 1 millió forintot már akkor meghaladó jótékony felajánlások sorsa sem. Az biztos, hogy az adakozási felhívás még mindig elérhető a város hivatalos oldalán, azt viszont sajnos elfelejtették frissíteni, hogy vélhetően már nem tesztgépre várják az összegeket.

Reméljük, most, hogy vírus miatti kényszerszünet után újra szünetre vonult a városháza, lesz olyan elérhető kolléga, aki megteszi majd ezt az apró információs frissítést. Nagy nyomás vélhetően nem nehezedett eddig a városházi vállakra ezügyben, hiszen gyaníthatóan erről a kellemetlen aktusról az RTL Klub most nem fog interjút kérni a polgármestertől.

2020.07.22.

Kékes Online, Zelei Dániel

képek: gyongyos.hu, Gyöngyös Város Hivatalos Oldala, RTL Klub, Gyöngyösi TV