A nyári szünet idején is tartalmas és élménydús programokkal készültek a gyöngyösi Egressy suli tanárai a diákoknak. Teljesítették egy régi nagy álmukat, de részesei lehettek egy igazán különleges, mátrai „fürdőzésnek” is. Fazekas Attila pedagógussal beszélgettünk.

65 kilométer tekerés a Tisza-tó körül

„A gyermekek talán minden eddiginél jobban várták a szünidőt, hiszen a koronavírus-járvány miatti bezártság után végre újra találkozhattak barátaikkal, osztálytársaikkal. Mi pedig most igyekszünk minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy minél több élménnyel gazdagodjanak tanítványaink és szüleik is” – mondja Fazekas Attila, az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára. Legutóbb pár nappal ezelőtt teljesítették egy régóta kitűzött céljukat, bicajra pattantak és körbetekerték a Tisza-tavat, de csatlakoztak a napközi Erzsébet-tábor programhoz is. Attila azt mondja, ennek keretben az egyik legizgalmasabb napjuk az volt, amikor erdőfürdőztek Imre Judit vezetésével. A Mátrában egyedülállónak számító sétasorozat megálmodója egy korábbi cikkünkben mesélt a programról, melynek lényege, hogy kapcsolódjunk a természethez, a fákhoz, a földhöz, az állatokhoz és egymáshoz is. „Természetesen a sport is főszerepet kap a nyári szünet alatt – folytatja a beszámolót Attila, újra beindultak a kosárcsapataink, a gyermekek és szüleik is lelkesen pattogtatják a labdát, s öröm látni, ahogyan a sport újra összehozza a társaságokat!

„A sportot hívtam segítségül a munkám során is”

Szabadidőmben jómagam is aktívan sportolok, futok és kerékpározom is, így arra gondoltam, a sportot hívom segítségül a munkám során. Egyrészt, mert célokat ad, melyek motiválnak, de kitartásra is tanít. Sok olyan gyermekkel foglalkoztam, s foglalkozom nap mint nap, akik motiváció és önbizalom nélkül élik a mindennapjaikat. Tanárként és szakemberként is az a feladatom, hogy rámutassak a bennük szunnyadó tehetségre. Mert mindenki jó valamiben! A kosárcsapatainkra különösen büszke vagyok, hiszen Heves megyei bajnoki címmel büszkélkedhetnek, s már volt alkalmunk nemzetközi megmérettetésen is megmutatni a tudásunkat. Természetesen nemcsak a négy fal közt, egy tornateremben szoktunk edzeni, törekszem arra, hogy a sportot és a természetet összekössem, hiszen ez nemcsak a fizikai állapotunkra lehet jó hatással, de még a szemet és a lelket is gyönyörködteti. Emlékszem arra a napra, amikor a tanítványaimmal bicajra pattantunk, s tekerünk pár órát a Mátrában. Akkora élményt jelentett ez számukra, hogy azóta rendszeresen szervezünk oda közös programot suli után. Boldog vagyok, hiszen a családom mellett a tantestület és az iskola vezetése is támogat mindenben, s egy emberként tesz azért, hogy minél több élménnyel és tapasztalattal gazdagodjanak tanítványaink és családjaik is.

A suli programjain rendszeresen részt vesznek a szülők is

Az iskola által szervezett programokhoz több szülő csatlakozott már, van például felnőtt kosárcsapatuk, mely a szülőkből verbuválódott, de ők is szépítgetik az iskolát, gondozzák annak környékét, vagyis létrejött egy olyan közösség, melynek igénye van a szépre és a jóra. „Népes családként iskolaidőben és a nyári szünetben is fogjuk egymás kezét, hiszen csapatban az élmények is sokkal szebbek!” – mondja Attila.

 

2020. július 28.

Korepta Lilla

Kiemelt képünk illusztráció.