Az erdőfürdő séták egyik szerves része a fa meditáció

Új programsorozatot kíván útjára indítani a Mátrában Imre Judit, gyöngyösi pedagógus. A napjainkban egyre ismertebb erdőfürdők jótékony hatását szeretné megidézni és átadni pár órás természeti séták alkalmával mindazok számára, akik megnyugvást, lelki békét és harmóniát keresnek az erdő rejtekében.

Judit céljának tekinti, hogy kinyisson egy olyan láthatatlan kaput az emberek és a természet között, mely most még zárva van, segítve ezzel a kapcsolódást, mely fontos eleme például a természetben való gyógyulásnak. A Mátrában egyedülállónak számító tematikus sétasorozat megálmodójával a Sás-tó partján, egy kellemes séta keretében beszélgettem, ízelítőt kapva a közelgő programok hangulatából.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a túrázással?

Az Alföld szülöttje vagyok, Hajdú-Bihar megyéből származom, ahol nem igazán volt lehetőség túrázásra. Középiskolás koromban ismerkedtem meg a Mátrával, osztálykirándulások alkalmával a Vörösmarty turistaházban szálltunk meg, ahonnan a Déli-sípályán felmászva Kékestetőre túráztunk. Nekem már ez csoda volt, büszkeséggel töltött el, hogy az osztályommal együtt teljesíteni tudtam a számomra nagy szintkülönbséget. Még csak 16 éves voltam, de már akkor elbűvölt a környék – egy új világra leltem a Mátrában. Végül a sors úgy hozta, hogy Gyöngyön mentem férjhez, ennek köszönhetően azóta is egyre több és több zegzugot van lehetőségem itt felfedezni.

Mit jelent számodra a természet?

A természettel való kapcsolatom, ha fogalmazhatok így, fokozatosan alakult ki. Úgy gondolom, mint mindenkinek, nekem is voltak problémáim, megoldatlan kérdéseim, és olyankor mindig éreztem, hogy a természet egy olyan relaxált állapotba hoz, annyira feltölt, hogy könnyebben át tudtam lendülni ezeken a nehézségeken. Az erdő számomra egy jó barát, aki nyugalmat, feltöltődést és energiát csempész a mindennapjaimba. Olyan energiákat kapok itt, amelyeket máshol még nem éreztem.

Miként lett része életednek az erdőfürdő? Hogyan ismerkedtél meg ezzel a módszerrel?

Ennek a történetnek a gyökerei nagyjából egy évvel ezelőttre nyúlnak vissza, akkor találkoztam először ezzel a különleges praktikával. Az Ökopszichológiai Intézetnek volt egy meghirdetett programja Budapesten, mely az Ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő címet viselte, és nagyon felkeltette az érdeklődésemet, így részt is vettem rajta. Ezt követően vetettem bele magamat még mélyebben a témába, könyvek, szakirodalmi források és az interneten összegyűjtött információk alapján kezdtem el ismerkedni az erdőfürdőzés fogalmával és típusaival. M. Amos Clifford: Az erdőfürdőzés kézikönyve című szerzemény az egyik fő iránymutatóm, mondhatni Bibliám. Sok mindent tudtam meg és sajátítottam el a könyv segítségével, többek között azt is, hogy miről szól igazából az erdőfürdőzés.

A természetben minden nyugalmat és energiát ad

Hogyan épül fel egy általad összeállított erdőfürdő séta?

Többféle szempontnak kell megfelelni ahhoz, hogy sétánkat/túránkat erdőfürdőnek nevezhessük. A programok rövid ideig, maximum 2-3 óráig tartanak. Nagyon fontos, hogy a részvétel nem teljesítményre megy, nem jelent semmilyen komolyabb fizikai igénybevételt. Azok számára is bátran ajánlom ezeket a sétákat, akik nincsenek hozzászokva a komolyabb erdei túrákhoz, kisgyermekek és idősebbek számára is nyugodtan vállalható. Az erdőfürdő séták lényege, hogy kapcsolatot teremtsünk: kapcsolódjunk a természethez, a fákhoz, a földhöz, az állatokhoz és természetesen egymáshoz is. E kapcsolatok megteremtésének érdekében végzünk különböző feladatokat és gyakorlatokat, így hozva egyensúlyt és harmóniát a lelkünkbe. Várom azokat, akik szeretik a természetet, a Mátrát, vágynak az erdő csendjére és nyugalmára. A séták kis csoportban zajlanak, maximum 10 fő tud csatlakozni egy ilyen túrához. Egy szeretetteljes, egymásra figyelő, biztonságos közeg várja a sétákon résztvevőket.

Mi a te feladatod, mint erdőfürdő vezető?

Személyes célom és feladatom, hogy az előbb említett kapcsolatot megteremtsem a természet és az emberek között, a kapcsolódás folyamatát elősegítsem és koordináljam. Sokan gondolhatják, hogy egy egyszerű, egyéni séta alkalmával is azonnal megtörténik ez a bizonyos kapcsolódás, azonban ez nem olyan egyszerű. A mai ember sajnos már elidegenedett ettől a folyamattól, a természet közelségétől és a technikai eszközök folyamatos használata is nagyban gátolja a kapcsolatteremtést. Sokak számára már maga a közeg is ismeretlen, szokatlan. Mivel a foglalkozás kis csoportban történik, sokkal könnyebben zajlik a kapcsolódás. A természethez és társainkhoz való kapcsolódáson túl nagyon fontos a séták alkalmával, hogy önmagunkkal is ki tudjon alakulni ez a kapocs. Sétáim lényeges eleme az, hogy elcsöndesedjünk, befelé figyeljünk és észrevegyük azokat az apróságokat, melyeket az adott pillanat kínál nekünk – ezek elérésének megsegítése és az ezekre való rámutatás mind-mind az én feladatom. Különböző szempontokat, úgynevezett meghívásokat adok a résztvevők kezébe, melyek alapján teljesen más szemszögből figyelhetik meg környezetüket és könnyebben érhetik el a kívánt hatást. A séta közben ezeket a tapasztalatokat körben állva meg is osztjuk egymással, melyeket nem véleményezünk, nem kritizálunk, annál inkább elfogadjuk, megértjük és táplálkozunk az elhangzottakból.

Milyen hatásokat idéz elő az erdőfürdő?

A Sinrin-joku, azaz erdőfürdő vagy erdőterápia japánból származik, napjainkban szerintem az egyik leghatásosabb és legkönnyebben elérhető terápiás módszer. Kutatók által végzett mérések szerint jótékony és fejlesztő hatása orvosilag igazolt, továbbá elismert. Kimutatták, hogy szabályozza a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, oldja a szorongást és a depressziót, nagymértékben képes megszüntetni a pánikbetegséget, növeli az energiaszintet, és ami a legfontosabb, harmóniát hoz létre bennünk. A megfigyelések arról is szólnak, hogy egy-egy erdőfürdő séta hatása akár egy teljes héten át kitart, ebből adódóan érdemes gyakori rendszerességgel folytatni ezt a tevékenységet.

December 27-én, pénteken lesz az első nyílt erdőfürdő sétád, hogyan lehet csatlakozni hozzád?

Így van, az első sétámat a két ünnep között, december 27-én, pénteken 11 órai kezdettel indítom Sástóról. A közismert turisztikai központ közelében fekvő Eremény-tetőn fogunk erdőfürdőzni, mely már önmagban is egy egyedülálló, energiákkal átszőtt terület, és minden oldalról kiválóan megfelel egy ilyen tematikus program lebonyolítására. Az első sétám már betelt, sajnos ekkorra már nem tudok több jelentkezőt fogadni, azonban a következő napokra is tervezek hasonló bemutató sétákat, melyek alkalmával az érdeklődők megismerkedhetnek az erdőfürdő folyamatával. Fontos, hogy kényelmes, melegebb öltözetet válasszunk, vegyük figyelembe, hogy erdei terepen fogjuk eltölteni ezt a 2-3 órát. Célszerű ülőpárnát, vagy kis plédet hozni, melyre akár le is tudunk ülni pár perc erejéig. Erdőfürdőimről a közösségi oldalamon adok tájékoztatást.

Az erdőfürdő séták egyik helyszíne az Eremény-tető lesz

Milyen tervekkel várod a jövő esztendőt? Van konkrét elképzelésed, melyet követve szeretnéd ezt a szálat tovább fonni, és még többek számára eljuttatni az erdőfürdőzés lehetőségét?

Most, a két ünnep között bemutató jelleggel, nyílt napok formájában szeretném megismertetni, bevezetni vendégeimet az erdőfürdőzés világába, januártól pedig rendszeres jelleggel, kis csoportos foglalkozások keretein belül folytatódnának a programok, különböző, akár egyénre szabott tematikákat is követve. Tervezek meghatározott korosztályok, nemek és csoportok számára megalkotott sétákat is szervezni, továbbá egyéni vendégek és családok számára egyaránt. Pedagógus szakmámból adódóan szívesen tartanék erdőfürdő sétákat akár óvodás, akár iskolás korú gyermekek számára. Éltem és pályám meghatározó részét töltöttem az iskolában, így van tapasztalatom arról, miként lehet segíteni egy nehézségekkel küzdő gyermek fejlődését, melynek, véleményem szerint, kiváló eszköze lehet az erdőterápia, ami többek között a mindennapos leterheltségből származó koncentrációs problémákat is nagyban orvosolná.
Szeretnék programjaimmal segíteni mindazokon, akiknek valamilyen jellegű pozitív fejlődésre, lelki gyógyulásra, változásra van szüksége.

2019. december 22.

Demecs Norbi