Csattogtak az ostorok, repültek a patkók, az üstökben rotyogó ételek illata pedig már messziről hívogatta a vendégeket a mátrai betyárfesztiválra, melyet az elmúlt hétvégén rendeztek Sástón.

Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: ebben az esztendőben közel fél tucat főzőcsapat mutatta meg betyáros tudását. A zsűri oszlopos tagja Lázár séf volt, aki a kóstolás mellett rögtönzött egy betyárvetélkedőt is, így nemcsak fakanállal, hanem ostorral és patkóval a kézben is bizonyíthatták, ki a legügyesebb betyár a vidéken.

A zsűri döntése értelmében a legbetyárosabb étel címet a Mátrai Motoros Betyárok csapata érdemelte ki, ételük a mátrai betyáros slambuc, ahogyan Pista szokta fantázianevet kapta.

A második helyen egy karcagi betyár végzett, aki édesanyjával karöltve galagurgyit főzött. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Pásztortűz Hagyományőrző Egyesület állhatott, akik Vidróczki lecsóját tálalták a zsűri elé.

Benkő Béla hozzátette: rendezvényük a korábbi évekhez hasonlóan sokakat vonzott, ám – tekintettel a koronavírus-járványra – ezúttal létszámkorlátozást vezettek be, így a különböző helyszíneken nem haladta meg az 500 főt a résztvevők száma.

A főzőverseny mellett sokan voltak kíváncsiak a Kerekes Band koncertjére, a gyermekek pedig a népi játszótéren és a betyártanodában leshették el a betyárság csínját-bínját.

 

 

2020. augusztus 17.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás