Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő, Verpelét önkormányzatai 1,347 milliárd forint támogatás segítségével 16 kilométer hosszú kerékpárút kiépítését, valamint közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási céllal egy jelzőlámpás csomópont kialakítását tűzték ki célul.

A TOP-3.1.1-15-HE1-2016-00011 számú projekt keretében a Tarna folyó mentén található településeken a nyomvonal összeköti a közintézményeket, kereskedelmi egységeket, üzemeket és egyéb más munkahelyeket. A térségben már meglévő, és most felújításra kerülő kerékpárutakkal együtt összesen 20 kilométernyi kerékpáros infrastruktúra fogja szolgálni a biztonságos kerékpáros közlekedést, könnyebben elérhetővé téve így a munkahelyeket is.

Aki kerékpárral közlekedik, nincs rászorulva a közösségi közlekedésre, így munkakezdésének, munkavégzésének időpontja is rugalmasabban alakítható. A kerékpározás számtalan egészségügyi előnyt jelent a kerékpárral munkába érkező munkavállalónak, ami hosszú távon a munkáltatónál is jelentkezhet például kevesebb betegszabadság vagy akár kipihentebb, munkájára jobban koncentráló dolgozók személyében.

A közlekedésre használt eszközként a kerékpározás sokak számára kiváló stresszoldó lehet, mivel a kerékpározás nagyfokú környezetre való odafigyelést jelent, így jó gondolatelterelő módszer is egyben.

A kerékpárral munkába érkezők számára a legfontosabb, hogy munkaidő alatt biztonságban tudja kerékpárját. A projekt ötletgazdái igyekeznek ösztönözni a térség nagyobb munkáltatóit arra, hogy például egy zárt, fedett, megfelelő hellyel rendelkező kerékpártároló vonzóbbá teheti a dolgozóknak a kerékpáros közlekedést.

Hosszabb távon, amennyiben napi rendszerességgel kialakul a Tarna-mente térségében a munkába járás ezen formája, akkor a munkáltatóknak is érdemes lesz mérlegelni azon kisebb fejlesztéseket, melyekkel segíthetik kerékpáros dolgozóikat. A kerékpárral érkezők számára célszerű lehet öltöző, zuhanyzó létesítése is, ahol komfortos körülmények között cserélheti le a közlekedéshez használt ruházatát munkaruházatra. Szintén sokakat bringázásra ösztönözhet, ha egy műhelypumpa, vagy egy szerszámkészlet is várja a munkavállalót munkahelyén, és az apróbb hibákat ezek segítségével ki tudja javítani, mielőtt hazaindulna a munkából.

A Tarna-menti kerékpárút-hálózat építése látványosabb szakaszához érkezett, több szakaszon már a burkolatok, szegélyek kialakítása zajlik. Az érintett települése

k belterületi viszonyai és a települések közötti szakaszok is jelentősen eltérő körülményeket jelentenek a kivitelezők számára, ezért a tapasztalatok és a lakossági visszajelzések után várhatóan egyes helyeken még módosulhatnak – az eredeti tervekhez képest – a végleges műszaki megoldások.

Kékes Online, Zelei Dániel

2020.08.17.