Egy igazán borzongatós túrát rendeztek október 30-án, Bélapátfalván. Progner László – aki bronzjelvényes gyalogos szakági túravezető, nordic walking- és fascia tréner is – elmondta, az éjszakai túrák mindig különlegesek, ilyenkor más arcát mutatja az erdő.

Mielőtt a túráról mesélne, pár szóban mutassa be a Túraterápiát! Mióta működnek, hogyan kapcsolódik az elnevezésben található két szó egymáshoz?

A feleségemmel egy kis egészségközpontot működtetünk Ózdon, ahol masszázsterápiával, mozgásszervi problémákkal, holisztikus és fasciális szemléletű kezelésekkel foglalkozunk. Ez utóbbi kifejezés a kötőszövetet jelenti. A fascia tréner felszíni és mélyszöveti kezeléseket végez, megszünteti a letapadásokat. Jómagam több mint három évtizede túrázom, és tíz éve, a túravezetői vizsgám megszerzését követően kezdtem el túrákat vezetni. A kezeléseink sokkal hatékonyabbak lesznek, ha rendszeres túrázással egészítjük ki, illetve egyes kezeléseket egyenesen kint végzünk a természetben. Napjaink mozgásszegény életmódja, az ülő testhelyzet súlyosan károsítja a testi-lelki egészségünket, hajlamosít szív-és érrendszeri betegségekre, cukorbetegségre, daganatokra és mozgásszervi panaszokra is. A Túraterápiát 2015-ben hoztam létre, mint egy olyan egészségügyi és sportturisztikai módszert, ahol a rendelőnk az erdő lesz.

Mekkora az érdeklődés egy-egy ilyen program iránt?

A terápiás túrázás nagyon hamar átváltott a rekreációs, élmény-, kaland- és teljesítménytúrák irányába. Két-három év alatt egy igen komoly bázist sikerült kialakítani, jelenleg több mint nyolcezren érdeklődnek programjaink iránt és követik tevékenységünket. Tavaly több mint 300 túránkon közel 4500 fő vett részt. Jövőbeli terveink a túráink helyszíneinek bővítése, gondolok itt a Mátrára, a Zemplénre, Pilisre, Börzsönyre. Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a terápiás túrákat nem a folyó kezelések helyett, annak kiváltására, hanem kiegészítő terápiaként ajánljuk. A legfőbb célunk azonban, hogy a túrázás és a természetben való aktív tartózkodás sok ember számára életformává váljék.

Hazánkban is egyre többen öltöznek jelmezbe Halloween idején. Hogyan zajlik egy ehhez kapcsolódó túra?

A Halloween túrák mindig különlegesek, csakúgy, mint bármelyik éjszakai túra. A természet ilyenkor egy másik arcát mutatja, hiszen az erdő vadjai ekkor kelnek életre. Éjjel megváltozik az érzékelésünk, a neszek, a sötétség egyfajta misztikus hátteret ad a Halloweenhez. A túrára sokan jönnek jelmezben, a világító töklámpások, a bolyongás az éjszakai erdőben, a rémtörténetek felejthetetlen pillanatokat nyújtanak a résztvevők számára.

Bélapátfalván az is jól érezhette magát, aki egy kis borzongásra vágyott, vagy csak meg szerette volna ismerni az éjszakai erdőt. Az biztos, különleges élményekkel lehetett  gazdagodni egy vidám társaságban.

 

2020. október 31.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött