Sajtótájékoztatót tartott ma Kápolnán a Macskaárvaház Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Bóday Pál elmondta: a főként idős-, és beteg, családba kerülésre esélytelen macskák magas szintű ellátást végző, a környezet- és állatvédelem iránt elkötelezett árvaház híre nemcsak hazánkat járta be, hanem a közösségi felületeken keresztül a tengerentúlra is eljutott.

Az Amerikai Egyesült Államokban, a Pennsylvania állambeli Pittsburghban élő magyar közösség is felfigyelt a tevékenységükre, s Szalóki Péter, Kápolna alpolgármestere édesanyján keresztül fel is vették velük a kapcsolatot.

Az amerikai magyarok egykori kápolnai rokona

A harmadik generációs amerikai-magyar család tagjai azt kérték, hogy a macskaárvaház melletti parkba ültessenek a nevükben, a korábban Kápolnán élt rokonaik – Tóbiás Rozália és Bencsura Amália Mária – emlékére fákat. A választás végül két tarka levelű zöld juharra esett, melyet a fagyok elmúltával helyeznek majd ki a parkban egyre sokasodó fák társaságába.

Az Amerikában élő család büszke kápolnai gyökereire

Bóday Páltól azt is megtudtuk, hogy a macskaárvaház közelében, egy felszámolt német katonai sírkert helyén kápolnát terveznek építeni a keresztény alapokon nyugvó radikális állatvédelem jegyében, így az épület az állatvédő szentek kis temploma lenne. A különleges kápolna tervei már el is készültek.

Ezt a fát a pittsburghi Joe Knapick ajándékozta kápolnai dédnagymamája emlékére

A mai eseményen jelen voltak a macskaárvaház mellett folyamatosan kiálló Szurkolók az állatokért mozgalom képviselői, Blahó László állatvédő, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, valamint Képe Tibor, a hatvani Hyundai márkakereskedés tulajdonosa.

Képe Tibor (Hyundai Hatvan), Rudas Aranka (Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány) és Bóday Pál (Macskaárvaház Alapítvány)

Képe Tibor bejelentette: 100 ezer forint értékű szolgáltatást ajánl fel támogatásként a hatvani Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítványnak. Utóbbi szervezet alapítója, Rudas Aranka a gondozásukban lévő kutyák nevében köszönettel vette a felajánlást.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a macskaárvaház a velük szövetségben dolgozó civilekkel együtt egyfajta szellemi műhelyt alkot, ahol mindennapi tevékenységük során az állat- és életvédelem, valamint a vegán szemlélet elterjesztése, és a környezet védelme van a fókuszban.  A macskaárvaház célja, hogy az itt élő állatoknak életük végéig színvonalas ellátást, méltó életkörülményeket és szakszerű orvosi ellátást biztosítsanak.

Azért dolgoznak, hogy az árvaház ne szomorúságot, hanem reményt sugározzon. Terjeszkedési céllal megvásárolták a szomszédos területek egyikét, ahol korábban egy vágóhíd működött. Szimbolikus, hogy ott, ahol régen állatok ezreit mészárolták le, ott a jövőben ártatlan, kiszolgáltatott állatokat mentenek majd.

2020. 12. 02.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter