A település hagyományait felkutatni, megőrizni, ezek köré programokat szervezni – ezen célok mentén fogalmazódott meg hét évvel ezelőtt, hogy Gyöngyösorosziban hagyományőrzők egyesület alapítanak.

A társaság most másfél millió forintos támogatással tudja fejleszteni technikai berendezését, a Magyar Falu Programnak köszönhetően a hangosításra, laptop- és mikrofonvásárlásra fordítják az elnyert összeget. Interjú Kincsesné Molnár Judit óvónővel, a hagyományőrző egyesület elnökével és Tóth Szilveszterrel, Gyöngyösoroszi polgármesterével.

2013 áprilisában alakult a Gyöngyösoroszi Hagyományőrzők Egyesület. Milyen tervekkel indították útjára a csoportot?

Mi, az alapító tagok úgy gondoltuk, szeretnénk egy olyan egyesületet létrehozni, amelynek tagjai kulturális programokat is szerveznek a településen. Jelenleg 21 főből áll az csapatunk, de az alapítás óta folyamatosan változik a létszám. A tagok átlagéletkora 50 év, de van huszonéves és 65 éves társunk is. Az a legfőbb célunk, hogy az egyesülettel felkutassuk a település hagyományait, azokat ápoljuk, tovább vigyük. Ezeket kívánjuk különböző programokon bemutatni, akár helyi, akár a környező települések rendezvényein.

Milyen programokat szervez az egyesület?

Megpróbáljuk olyan eseményekkel színesíteni a falu mindennapjait, amelyek korábban nem voltak. Nagyon kedvelt a Márton-napi programunk. Ilyenkor összegyűlünk az óvodában, lámpásokat készítünk – minden évben másból – együtt lakomázunk, énekelünk. Ezt követően kivonulunk az utcára a helyi férfi és asszonykórussal, Márton-napi dalokat énekelünk. Óvónőként is fontosnak tartom a hagyományápolást, ezt a gyerekek is szeretik, a közös alkotást, éneklést.

Ezen túlmenően minden ünnepet megtartunk. A Mikulás, a karácsony, a közös adventi koszorúkészítések nélkül elképzelhetetlen az éves programunk. Mikuláskor például minden évben műsorral készülünk, volt olyan, hogy orosz táncosoknak öltözött be néhány tagunk, s így énekeltünk, mókáztunk együtt. A műsorok általában egy zenés és egy humoros részből állnak. Jellemzően a falu minden rendezvényénél fellépünk, részt veszünk a szervezésben, lebonyolításban. Ezen túl saját programjaink is vannak, ki miben jeleskedik, ilyenkor van közös hímzés, horgolás, gyöngyfűzés. Ebben az esztendőben a programjaink jó része sajnos elmaradt a koronavírus-járvány miatt, de bízom benne, hogy hamarosan mindent bepótolhatunk.

Úgy tudom, a településen működik egy asszony- és férfikórus is. Vannak közös programjaik?

Hogyne, nagyon szoros a kapcsolatunk! A Márton-napi közös ünneplésen túl számos olyan programot szervezünk, amelyekben nemcsak az éneklésé a főszerep. Ilyen például, amikor csigát vagy rétest készítünk, de azt különösen szeretjük, amikor a férfikórus megvendégel mindenkit, nagyon szeretnek ugyanis főzni.

A Magyar Falu Program révén másfél millió forintos támogatáshoz jut az egyesület. Polgármester úr! Mire fordítják az összeget?

Modernizálásra. A különböző rendezvények hangosítása során eddig nem álltak rendelkezésünkre korszerű technikai eszközök, ezt kívánjuk orvosolni. A hangosításhoz többek közt mikrofont és laptopot is fogunk vásárolni.

Melyek voltak az idei év sikeres pályázatai, melynek köszönhetően fejlődik a településük?

Idén négy pályázaton nyertünk, melyekkel új eszközöket tudtunk beszerezni, illetve korszerű játszóteret vehettek birtokukba Gyöngyösoroszi legkisebbjei. A kicsik új hintát, mérleghintát, kéttornyút várat és egyensúlyozó játékokat kaptak mintegy 4 millió forint értékben. Szintén egy Magyar Falu Programban elnyert 4,3 millió forintos támogatásnak köszönhetően felújítottuk a temető körüli kerítést, kifestettük a ravatalozót. A karbantartási eszközökre kiírt pályázaton 15 millió forintot kaptunk, melyből egy traktor vásároltunk hóekével, sószóróval.

A fejlesztésekről bővebben egy korábbi interjúnkban is beszámoltunk, mely ide kattintva olvasható.

 

2020. december 3.

Kékes Online, K. B.

Fotó: Kincsesné Molnár Judit