Ivádon nem múlhat el rendezvény nótaszó nélkül. A helyi asszonykórust minden alkalommal vastapssal jutalmazza a közönség, de számos elismerés is bizonyítja tehetségüket. Idén ugyan több fellépésük is elmaradt a járvány miatt, mégsem tétlenkednek, egy régi álmuk megvalósításán dolgoznak.

Hajdú Péter beszélgettünk, aki három esztendeje vezeti az Ivádi Vasvirág Egyesületet. Párjával együtt évtizedeken át Budapesten éltek, ma már a kis észak-hevesi település az otthonuk.

A nyüzsgő nagyvárosi életet hagyták maguk mögött. Miért éppen Ivád?

A munkánk a fővároshoz kötött, ám szabadidőnkben szívesen jártuk az észak-hevesi környéket a feleségemmel. A térség természeti csodái mindkettőnket lenyűgöztek, az apró települések békét és nyugalmat árasztottak. Ivád lassan az egyik kedvelt úti célunk lett, s amikor nyugdíjasok lettünk, nem gondolkodtunk sokáig, hol szeretnénk élni. Közel egy évtizede Ivád az otthonunk.

Ivád az otthonuk, az asszonykórus pedig a második családjuk lett.

Amíg a fővárosban éltünk, nagy közösségekben dolgoztunk, jómagam a honvédség informatikusa voltam. S bár Ivád mondhatni a nyugalom szigetét jelenti számunkra, mégis vágytunk a nyüzsgésre és arra, hogy tehessünk valamit a közösségünkért. Kezdetben a pétervásárai karitásznál tevékenykedtünk a párommal, majd az ivádi nyugdíjas klubnál segédkeztünk. Utóbbi tagjaiból formálódott az asszonykórus, melynek vezetését 2017-ben vettem át, s a javaslatomra megalapítottuk az Ivádi Vasvirág Egyesületet.

Mennyire nehéz manapság fiatalokat toborozni egy hagyományőrző csoportba?

Nagy kihívás! Jelenleg 17 taggal működünk, vannak állandó tagjaink és olyanok is, akik pártolják tevékenységünket, de nem vesznek részt a mindennapos munkába. Azon munkálkodunk, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését is, hiszen nagy szükség lenne az utánpótlásra. A hölgyek örömmel adnák át tudásukat, az őseiktől örökölt dallamokat a fiatalabb generációknak.

Hol találkozhat önökkel a közönség?

Tagjai vagyunk a Heves Megyei Nyugdíjas Szövetségnek, melynek rendezvényein rendre dalra fakadunk. Emellett falunapokon, térségi találkozókon, gálákon csendülnek fel asszonykórusunk előadásában a palóc dallamok. Mindehhez pedig természetesen palóc népviselet is dukál. Büszke vagyok a csapat tagjaira, hiszen 2017-ben az Ivád községért kitüntető címet vehették át, de bronz fokozatú minősítéssel is díjazták már kórusunkat. Ebben az esztendőben, a koronavírus-járvány miatt, sajnos kevés lehetőségünk nyílt arra, hogy színpadra lépjünk, de bízunk benne, hogy tavasszal már újra találkozhatunk egymással és a közönséggel is.

Addig sem tétlenkednek, hiszen jelenleg egy régi vágyuk megvalósításán dolgoznak.

Egyesületünk a polgármesteri hivatal épületében működik, de hamarosan új helyre költözhetünk. 6 millió forintot nyertünk a Magyar Falu Programban. Egyezettünk Valyon László polgármester úrral, s az összegből egy, az önkormányzat tulajdonában lévő épületet fogunk felújítani. Terveink szerint amellett, hogy ez szolgál majd egyesületünk otthonául, egy olyan közösségi teret szeretnénk létrehozni, ahol bárki megismerheti kultúránkat és hagyományainkat.

 

2020. december 11.

Korepta Lilla

Fotó: beküldött