A Mátra északi oldalában, a Heves-Borsodi-dombság egyik varázslatos völgyében fekszik a csodás kis falu, Fedémes. A leginkább papírmerítő műhelyéről és siklóernyős parkjáról ismert település polgármesterével, Válóci Istvánnal beszélgettük az elmúlt év eredményeiről.

– A Magyar Falu Programot az ötezer fő alatti települések megsegítésére indította el a Kormány. Fedémesen milyen beruházások köszönhetők ennek a kezdeményezésnek?

A művelődési ház felújításával kezdem, amire 15 millió forint támogatást kaptunk a programból. Ebből kicseréltük a nyílászárókat, a tetőhéjazatot a szarufákkal és a tetőcserepekkel együtt, a konvektoros fűtés helyett pedig immár korszerű kondenzációs kazán vezérli a központi fűtést. Ennek köszönhetően csökkent a rezsiköltségünk és természetesen esztétikusabb is lett a közösségi terünk. A külső felújítást néhány éve önerőből elvégeztük, úgyhogy arra nem kellett forrásokat csoportosítanunk.

A másik fontos fejlesztés a templom mellett található temető alsó kerítésének rendbetétele és egy új urnafal építése volt. A kerítés többi részét a vadkárok miatt már korábban megcsináltattuk. Erdő szélén lakunk, nálunk gyakori vendég a szarvas!

Az 1837-ben állított feszületet szintén önerőből újíttattuk fel. A templomunk az egyházközség tulajdonában van, de ahol tudunk, besegítünk a fenntartásába.

Nagyon örültünk, hogy a falubusz pályázatunk is támogatásban részesült, így 15 millió forintból egy 9 fős Renault Trafic érkezik hamarosan a faluba, hogy segítse az idősek ellátását és a szociális szolgálatot. Már az országban van az autó, jelenleg az akadálymentesítését végzik, hogy kerekesszékkel is használható legyen. A falu 30 százaléka 70 éven felüli, tehát számunkra ez életbevágó. Ezzel a járművel visszük majd a rászorulókat orvoshoz, bevásárolni vagy egyéb ügyeiket intézni, s az óvodások, iskolások szállításába is be tudjuk kapcsolni. A falugondnoki szolgálat február elsején indul.

Válóci István polgármester büszke az elmúlt időszak teljesítményére

Az orvosi rendelőnkbe 2 millió forint értékben érkeztek új orvosi eszközök és műszerek. Nagyon aranyos háziorvosunk, asszisztenseink és védőnőnk van, akik már használatba is vette az eszközöket.

– A legtöbb településen az utak felújítása az egyik legfontosabb feladat. Fedémes hogy áll ezzel?

A mi útjaink rendben vannak! A közút és az önkormányzati utak is, erre nem panaszkodunk. Tavaly adtuk át a Petőfi utca szervizútját, ami 5 millió forint Belügyminisztériumi támogatással újult meg.

Ez az a hely, ahol a nálunk élő buszsofőrök parkolhatnak a gépjárműveikkel, illetve meg is fordulhatnak. Nálunk egyébként mindenki megfordul, hiszen zsákfalu vagyunk. Nem messze innen egy játszóteret is létrehoztunk az iskolakertben. A régi iskolaépületben jelenleg a népkonyha működik, illetve kiállítóteremként, közösségi térként használjuk. Az ingatlant rendben tartjuk, hátha egyszer még megnyithatja kapuit a kisdiákok előtt…

– Milyen hatással volt az itteni életre a koronavírus?

Igyekeztünk mindent megtenni, hogy megkönnyítsük a lakosaink életét, védőeszközöket, tisztítószereket vettünk, lefújtuk a rendezvényeinket, s még a Mikulás is csak a gyerekek ablakáig ment a csomagokkal. Fegyelmezetten várjuk a helyzet enyhülését és figyelünk egymásra. Sajnos civil szervezeti élet nem igazán van a településen, baráti körben szoktunk elmenni például erdőt takarítani, mert hiába van lomtalanítás és viszik el külön a kommunális-, a zöld-, és a szelektív hulladékot, valamint az üveget is, az ide érkező autósok – hangsúlyozom, hogy nem a helyiek! – temérdek dolgok eldobálnak errefelé. Ez nagyon szomorú dolog és teljességgel érthetetlen. Találtuk már a szemét között teljes diplomamunkát, Vancouverből ideküldött vetőmagot és hivatalos nyomtatványokat is. Amikor csak tudjuk, megkeressük ezen dolgok tulajdonosait, hogy szíveskedjenek a szemetüket rendeltetésszerűen elhelyezni.

Végre megújult a temető kerítése is

Itt szeretnék köszönetet mondani az új képviselő-testületnek, akik a napi munkán kívül elkészítették és beépítették az útbaigazító táblákat a faluban és a parkosításból is kivették a részüket.

– Milyen tervekkel vágnak bele az új évbe?

Mivel 2 patak is keresztülfolyik a településen, a vízelvezetés számunkra kulcskérdés. Ennek korszerűsítését is tervezzük. 2019-ben 110 millió forint értékben mini bio-szennyvíztisztítókat helyeztünk üzembe a házaknál egy vidékfejlesztési pályázat támogatásával, így oldottuk meg a szennyvízkezelést. A fejlesztés megvalósításában Horváth László országgyűlési képviselő segítségére számíthattunk, amit ezúton is köszönök! Ezen felül szeretnénk a már említett, 1933-ban épült iskola tetőszerkezetét lecserélni, mert a kátrányos hullámlemezt 8-9 éve tönkretette egy jégeső és a javítása nem sikerült maradéktalanul. Terveink vannak ugyan, de a jelenlegi eredményeinkkel is nagyon elégedettek vagyunk, nagy lépések ezek a mi kis falunknak!

2021. 01. 07.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gyetvai Péter