A Magyar Falu Program a zászlóshajója annak a nagyszabású vidékfejlesztési programnak, amely soha nem látott lehetőségeket biztosít a falvaknak – jelentette ki Gyopáros Alpár Ivádon. A Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos a napokban személyesen egyeztetett a program folytatásáról Horváth László országgyűlési képviselővel. Ivád mellett Mátraballára is ellátogatottak.

Gyopáros Alpár Ivádon úgy fogalmazott, a magyar vidék még élénken emlékszik arra, hogy a baloldali kormányok idején önsorsrontó politizálás zajlott, s a kistelepülések jelentős versenyhátrányba kerültek a városokkal szemben. Ezzel ellentétben jelenleg egy olyan nagy volumenű vidékfejlesztési program zajlik Magyarországon, melynek a Magyar Falu Program a zászlóshajója. Úgy fogalmazott, a fejlődés látványos a kistelepüléseken, melyek fejlesztésére 130 milliárd forint állt rendelkezésre az elmúlt két esztendőben.

Gyopáros Alpár szólt arról is, 2019-ben és 2020-ban Heves megye falvai közel 7 milliárd forint támogatásban részesültek. A megyében az 5000 fő alatti települések száma 115, melyek közül a 2021. január 1-jei bővítést követően már 109-ben igényelhető a CSOK. Hozzátette, hogy a falusi útalapnak köszönhetően mintegy 92 kilométeren nyílik lehetőség az utak állapotának javítására a megyében, melyek egy része már el is készült. A kormánybiztos hangsúlyozta, a munka folytatódik, a települések vezetőit pedig arra kérte, éljenek minden, a program nyújtotta lehetőséggel.

Gyopáros Alpár (balra) Horváth László országgyűlési képviselővel, miniszterelnöki megbízottal (középen) és Ivád polgármesterével, Valyon Lászlóval (jobbra) egyeztet a településen zajló fejlesztésekről

Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a Magyar Falu Programnak köszönhetően számos település, köztük Ivád is olyan lehetőségekhez jutott a program kezdete óta, melyekre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Többek közt közösségi terek, az óvoda, a művelődési ház, az orvosi rendelő, és a helyi, civil egyesület is támogatásban részesült. Hozzátette: a kormány elkötelezetten dolgozik a magyar vidék fejlesztése és fejlődése mellett, a Magyar Falu Program egyik lényege és célja pedig az, hogy a kistelepülések népességmegtartó ereje erősödjön, s a fiatalok helyben maradjanak.

Elhangzott, 2019-ben 16, 2020-ban 22 pályázati felhívást hirdetett meg a Miniszterelnökség a Magyar Falu Program helyi életminőség javítását célzó, kisléptékű falusi fejlesztések támogatása alprogramjának keretein belül. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a 348 lakosú Ivád az elmúlt két esztendőben öt pályázaton közel 84 millió forintot nyert. A Magyar Falu Program 2019-es forrásainak köszönhetően közel 15 millió forintból megvalósulhatott a közösségi ház tetőfelújítása, 28,8 millió forintot pedig az orvosi rendelő felújítására fordíthat a település. 2020-ban Ivád 3 kategóriában pályázott sikerrel. Közel 5 millió forintból az óvoda udvarának felújítására és kültéri játékok beszerzésére van lehetőség, 29,9 millió forintból a polgármesteri hivatal épületének komplex rekonstrukciójára nyílik lehetőség, közel 5 millió forintot pedig temetői infrastruktúra fejlesztésére fordíthat a település. Mindezek mellett – a Falusi Civil Alap keretében – az Ivádi Vasvirág Egyesület 6 millió forintot nyert el az egyesület tulajdonában lévő ingatlan felújítására. Vezetőjük, Hajdú Péter a vele készített interjúnk során úgy fogalmazott, terveik szerint amellett, hogy az új épület szolgál egyesületük otthonául, egy olyan közösségi teret szeretnénk létrehozni, ahol bárki megismerheti a település kultúráját és hagyományait.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy a Magyar Falu Program célja nem más, mint az elmúlt évtizedekben tapasztalt népességcsökkenés megállítása az 5000 fő és ez alatti állandó lakosságszámú településeken. Hosszú távú programként indult ugyan, de már az első két év eredményei alapján számos kistelepülésen a helyben maradás és a beköltözés iránti fokozott igényről számoltak be. Így történt ez Mátraballán is, ahová Horváth László kíséretében szintén ellátogatott Gyopáros Alpár.

A település polgármesterével, Pádárné Gyuricza Henriettel folytatott megbeszélés során egyebek mellett elhangzott, hogy évekkel ezelőtt 40-50 ház állt gazdátlanul, a Magyar Falu Program indulása óta azonban mindnek új lakója van. Szintén e program révén hamarosan indul az iskola és az óvoda épületének felújítása, de közel 30 millió forintból korszerűsítették a polgármesteri hivatal, az óvoda udvarának megújítására 5 millió, útfelújításra 18 millió forintot fordíthattak, valamit egy fűnyíró traktorral, két hete pedig egy új falubusszal is gazdagodott Mátraballa.

A gépjármű jó szolgálatot tesz akkor is, amikor a település időseit szállítják Parádfürdőre, a koronavírus elleni oltásra. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, ez is jó példája annak, hogy a Magyar Falu Program keretében érkező eszközök azonnal a közösség szolgálatába állnak.

 

2021. március 8.

Korepta Lilla

Fotó: Kékes Online