Honosítási eljáráson keresztül a napokban tett állampolgársági esküt Domoszlón az erdélyi származású Poka Catalina. Az ünnepélyes eskütételt követően Paulenka Richárd, a település polgármestere köszöntötte az immár teljes jogú magyar állampolgárt és átadta a Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke által jóváhagyott honosítási okiratot, valamint az önkormányzat ajándékát.

A szűk körű rendezvényen Paulenka Richárd úgy fogalmazott: „Azért jöttünk össze, hogy igazságot tegyünk, visszaadjunk egy olyan kincset, örökséget, egy olyan jogos jussot, amit elvettek szüleinktől, nagyszüleinktől. A XX. század igazságtalan béke diktátumai sokfelé szakították hazánkat, Magyarországot, de a nemzeti együvé tartozás érzése megmaradt. Földi létünk talán egyik legfontosabb célja, hogy közös ünnepet szervezhessünk magunknak. Életünk apróbb mérföldköveit, győzelmeit közösen, együtt kell megélnünk. Ez erősíti hitünket, összetartozásunkat, közösségünket, hogy semmilyen újabb „trianoni álcába” bujtatott csoport, esemény vagy ügy, ne oszthasson meg bennünket sem az országhatárokon kívül, sem településünkön belül.”

Magyarnak lenni, mint mondta – itt Magyarországon is nehéz. Ez a maroknyi nép letelepedvén a Kárpátok ölelő karjaiban, az idegen néptenger, történelmi viharok és sorscsapások közepette is megmaradt magyarnak. Itt születtem: vallom és vállalom is magyarságomat. Vállalom akkor is, ha áldatlan, próbára tevő a feladat. Nem kötelességből való vállalkozás ez, hanem természetes kötelesség: mint a fának a növekedés, a napnak a ragyogás. Paulenka Richárd kiemelte: ez a sorsvállalás könnyebb nem lesz, csak felelősségteljesebb. A nemzeti múlt ismerete és megbecsülése, az egyik kulcs a boldogabb jövőhöz. A másik a nemzetért, a hazáért, a szűkebb környezetünkért végzett munka, és ha kell, az áldozatvállalás is. A nemzetet szolgálni, a hazát építeni, a család szellemi és anyagi gazdagodását elérni csak így lehet és csak így érdemes.

A 90 éves Poka Catalina, aki jelenleg Domoszlón él gyermekével, ezt követően aláírta a honosítási okiratot átvette az új személyi igazolványát.

Domoszlón nem ritka az állampolgársági eskütétel, az elmúlt években mindig akadt 1-2 személy, aki a települést választotta e magasztos esemény színhelyéül. Többen közülük végleg itt telepedtek le és alapítottak családot.

2021. 03. 11.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Domoszló önkormányzata