Dr. Mangó Gabriella, gyöngyösi háziorvos a Coviddal kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdésekről beszélt egy online fórumon. Ezeket mutatjuk most.

Dr. Mangó Gabriella azzal kezdte előadását, hogy három témakört érint: a megelőzést, a Covid betegség kezelését és a betegség utáni tüneteket. A személyes hangvételű előadást erősítette azoknak az üzeneteknek a felolvasása, amit a doktornő kap betegeitől. A jelenleg több mint 25 ezer követővel rendelkező közösségi oldalán rendszeresen publikál friss információkat, és ad tanácsokat a doktornő, aki elmondta, volt olyan nap, amikor 193 üzenetet kapott az ország különböző részéről, sőt, külföldről is. Sokszor megdöbbentő emberi sorsokkal találkozik. Ezekben nem egy esetben megrázó történetek tárulnak fel előtte.

Az elsőként felolvasott üzenet így szólt „Még novemberben estem át a covidon viszonylag könnyen, mint egy közepes influenza fertőzésen, az édesapám és az anyukám egy hét különbséggel belehaltak. Nálam azóta sem javul az általános gyengeség, alvászavarok, hátfájdalom, hajhullás. A hajtömegem felét veszítettem el. Hetekig tartó ritmuszavarom volt a szívemnél, amely mostanában javul, továbbra is fennáll, hogy könnyen kifulladok. A koncentrációs és emlékzavarom néha már szinte ijesztő, és ugyanilyen panaszok maradtak fenn a többi kollégánál is.” Dr. Mangó Gabriella kiemelte, ezért is nagyon fontos a jelenlegi helyzetben a megelőzés.

Megelőzés

Napjainkban egyre többször lehet megfigyelni, hogy az emberek többsége nem olyan élelmiszert fogyaszt, ami jó lenne neki. Azt tapasztalja, hogy egyre több ember lesz tejfehérje érzékeny és glutén intoleráns. Olyan fehérjékhez jutunk hozzá, ami nem megfelelő a szervezetünknek. A szervezetünknek először azzal kell foglalkoznia, hogy ezekből a fehérjékből olyan fehérjét csináljon, ami nekünk jó, amitől épülünk. Amikor olyan fehérjét fogyasztunk, ami nekünk nem jó, az olyan, mintha a szervezetünk egy olyan ház lenne, ami szalmabálákra épült. Amikor jön egy nagy eső, akkor a szalma kimosódik, és ott marad a ház alapok nélkül. Azok a fehérjék, amik nekünk nem jó, elvesznek a szervezetből nyomelemeket, vitaminokat. Elveszik azt a lehetőséget, hogy az egyébként normál vitaminháztartásunk és az immunrendszerünk egyensúlyban legyen, valamelyest védve legyünk a fertőzések ellen. Ezért nagyon lényeges, alapvető nyomelem a szelén, ami nagyon fontos szerepet játszik a pajzsmirigynél, illetve májunk méregtelenítésében. A másik a cink, ami a fehérvérsejtek központi eleme. Ezeknél a nyomelemeknél a felszívódásban, hatásmechanizmusban bizonyos antagonizmus van, vagyis egymást kioldó folyamatok léteznek. Jelen helyzetben ezért kell nagyon figyelnünk a szervezetünk méregtelenítésére és az immunrendszerünkre. Dr. Mangó Gabriella hangsúlyozta, céltudatosan és odafigyelve kell szedni ezeket, a szelént reggel kell bevenni, míg a cinket este. Ezek egyébként más vitaminokkal együtt szedhetők, pl az A, C , D  vitaminnal. Ráadásul a cinknek van némi ellazító hatása, így mindenképpen tanácsos este élni vele. Ha komplex vitamint szed valaki, akkor azt délben vegye be. Mindemellett fontos, hogy sok zöldségek, gyümölcsöt együnk, mozogjunk sokat levegőn, és mindenekelőtt gondolkodjunk pozitívan. A stressznek immuncsökkentő hatása van, ezért kell, hogy a pozitivitás beépüljön a gondolkodásunkba. Legyünk toleránsak, forduljunk szeretettel mások felé!

A betegség

A következő nagy témakör maga a betegség. Dr. Mangó Gabriella megemlítette, hogy már október óta hangoztatja, örülne, ha a háziorvosoknak kijönne egy olyan protokoll, amit tudnának követni, amibe bele lehetne kapaszkodni. Meggyőződése, ha felmerül annak lehetősége, hogy valaki covidos, akkor nincs idő arra, hogy megvárjuk, mi lesz egy-két nap múlva. Lehet, hogy egy két nap múlva, ami lassan pörgött előtte – az immunrendszerünk legyengült, a bennünk lévő baktériumok támadtak, elkezdett kialakulni a tüdőgyulladása – már egy mókuskerékben vagyunk. Ezért az elejétől kezdve sokkal kevesebbet ártunk a betegnek, ha inkább feleslegesen kap antibiotikumot, bélflórajavítót, vérhígítót, gyomorvédőt, megemelt dózisú D vitamint, mintha nem. A doktornő elmondta, a járvány kezdete óta mintegy kétszáz beteget kezelt háziorvosi praxisában, amiből mindössze nyolc beteg került kórházba, és tíz beteget veszítettek el. Kiemelte, az alapos és gondos kezeléssel megmenthető a beteg a kórháztól. Nem fontos azonnal kórházba menni tüdőgyulladással, de legyen kontroll alatt.

Ezért nagyon fontos az oxigén-szaturáció mérése, ehhez nem feltétlenül drága eszközt kell beszereznünk. Amennyiben először nagyon alacsony értéket kapunk, ne ijedjünk meg, érdemes ilyenkor elemet cserélni az eszközben, és újra mérni. A normál érték 95-100 között van, korábban már 92-es érték alatt is kórházi beutalás volt indokolt, jelenleg ha 87-88 között van, akkor még várhatunk kicsit, de függ a beteg általános állapotától, nagyon kell figyelni, de ez alatt az érték alatt feltétlenül kórházba kell menni a betegnek. Amikor nagyon alacsony a szaturáció értéke, akkor a doktornő inhalatív szteroidot ír fel, ami gyakorlatilag egy asztma kezelésére adott szer. Szemléletes példával ezt úgy jellemezte, ha van egy szőlőfürtünk, azon vannak megduzzadt, nem megduzzadt szemek. A nem megduzzadt szőlőszem jelenti az egészséges tüdőszövetet, annak környéke vizenyős a gyulladás miatt, rossz az oxigén felvevő képessége és a szén-dioxid leadása. Amikor az asztma ellenes szereket bejuttatjuk a tüdőbe, helyileg gyulladáscsökkentő helyzetet teremt. Az ép szőlőszemek így jobban tudnak dolgozni. Ezt egyébként alátámasztja oxfordi tudósok vizsgálata is, akik kaptak inhalatív szteroidokat, sokkal kevesebben kerültek kórháza. Így helyileg gyulladáscsökkentést érhetünk el, ezzel pedig jelentősen lecsökkentjük a kórházba kerülők számát. A doktornő által alkalmazott kezeléssel nagyon sok beteget megmentettek a kórháztól, és otthon, szerettei körében tudtak gyógyulni, számításai szerint mintegy 45-50 betegnek kellett volna bekerülni kezelése nélkül. Hozzáfűzte, nagy felelősség a kezelés, ám örömmel számolt be róla, hogy idősotthonokban is hatott ez a terápia, ezt jelzik a neki küldött üzenetek. Az említett kezelésekkel kapcsolatban elhangzott, az általa kezelt betegeknél nincsenek visszamaradt Covid utótünetek, a mellkasröntgenre küldött betegeknél a laborértékekben minimális az eltérés.

Ezen a ponton ismét egy megrázó üzenetet olvasott fel Dr. Mangó Gabriella: „Kedves Doktornő! Január végén lettem covid pozitív, pár nap múlva a férjem és a két fiúnk is. Viszonylag könnyen átestem rajta. A férjem 42 éves, 22 éve ismerem, volt már tüdőgyulladása, de nem láttam még ilyen betegnek. Ahogy a férjem mondta, a köhögés néha az agyáig hatolt. Egy kórház covid ambulanciáján megállapították a tüdőgyulladást, készítettek röntgent, kapott antibiotikumot, 10 napon keresztül volt lázas. Sokáig csak félig ülő helyzetben tudott aludni a köhögés miatt, ha tudott. Amikor már azt hittük, vége, kiderült, mélyvénás trombózist kapott. Sajnos pár napja megint egyre jobban köhög, levegővételnél sípol a tüdeje. Kevesebb mint egy hete volt  kontrollon, azt mondták, még nem gyógyult meg a tüdeje…”

Covid után

Az előadás utolsó harmadában arról beszélt Dr. Mangó Gabriella, hogy betegség után a posztcovid tünetek még hónapokig velünk maradhatnak. Ilyen tünetek lehetnek a szorongás, a puffadás, a hajhullás. A bélrendszer működésével kapcsolatban ismét egy nagyon szemléletes példát hallhattunk: vegyünk egy kerti locsolótömlőt, ami a bélrendszerünk. Ha ezen lyukak vannak, amikor vízzel telik meg a slag, akkor bizony a víz spriccelni fog. A betegség után a bélrendszerünkben történt változások miatt fontos méregteleníteni a szervezetünket, együnk sok zöldséget, hagyjuk el a felvágottat, lisztet, a tésztás dolgokat, együnk kovászolt kenyeret, például zsíros kenyeret hagymával, rizst, krumplit.

Az oltás

Dr. Mangó Gabriella külön szólt az oltás fontosságáról, kiemelve, hogy mindegyik hatékony, ezért fontos, hogy minél többen oltassák be magukat. Részletesen vázolta a különböző oltások jellegét, hiszen az oltással most időt nyer az emberiség. Biztos nem ez lesz a végleges megoldás, hogy évente be kell adnunk az oltást. Sajnálatosan még mindig sokan vannak, akik elbagetellizálják a járványt, sőt, tagadják ennek létét. Őket bevinné a kórházak intenzív osztályaira, vagy akár egy háziorvosi rendelőbe, hogy lássák a helyzetet. Nekik üzent az utolsó idézett szöveggel, amiben egy hölgy leírta férje hosszú ideje tartó betegségét, és azt, hogy nagyon fél és kétségbeesett. A doktornő nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hordjunk maszkot, tartsuk a másfél távolságot, ne menjünk közösségbe, ne lazítsunk, mossunk kezet! „Nagyon szívesen segítek annak, aki hozzám fordul. Akinek tudok, adok a tanácsaimból, adok az emberségemből, a humoromból. Azt üzenem mindenkinek, tartsunk ki, mert egyszer ennek vége lesz” – zárta előadását Dr. Mangó Gabriella.

Dr. Mangó Gabriella előadását a Gyöngyösi Nonprofit Kft. szervezésében, online lehetett követni a Natura nap keretein belül.

 

2021. március 29.

Kápolnai Nagy Ágnes