Húsvét közeledtével látványos ünnepi köntösbe bújt Feldebrő főtere, de a településtáblánál is nyuszik köszöntik az érkezőket.

Mintha egy mesekönyv lapjainak története elevenedne meg a Mátra lábánál fekvő faluban, színes nyuszik, tyúkok, húsvéti tojások, sőt, egy tojásfa is díszíti Feldebrő központját. Ahogyan arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, a helyiek saját maguk készítettek nemzeti színű zászlókat március 15-re, s most, a húsvét közeledtével is összefogtak és igencsak kitettek magukért.

Kozma-Kékesi Gitta aljegyző kérdésünkre elmondta, nyuszifalva ötlete Feldebrő könyvtárosának, Simonné Nagy Irénnek, vagy ahogyan a helyiek mondják, mindenki Cilijének köszönhető. Ő álmodta meg az idei ünnep dekorációját, s ő késztette alkotásra a feldebrőieket is. A látványos díszek nem a boltok polcairól érkeztek, szinte mindegyik újrahasznosított anyag, s a lelkes helyiek keze munkáját dicsérik. Volt, aki a festésbe segített be, de többen adományoztak kellékeket, például a csinos kis szekeret is egy helyben élő ajánlotta fel – mondja az aljegyző.

Jakab Ernő polgármester úgy fogalmazott, az 1000 lelket számláló településen egyre több a kisgyermekes család, akik nagyon örültek a húsvéti figuráknak. „Abban bízunk, hogy hamarosan közös ünnepeket is tarthatunk, átölelhetjük egymást, kezet foghatunk s láthatjuk egymás mosolyát, de addig is minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy vidámságot csempésszünk a helyiek és a hozzánk érkezők mindennapjaiba” – mondja a polgármester.

Aki a napokban arra jár, ne mulasszon el fotózkodni a mesebeli szereplőkkel, köztük a hatalmas, szénabálából készült nyuszival! Aki pedig a díszítésbe is szeretne bekapcsolódni, vigyen magával egy színes húsvéti tojást, s akassza fel a tojásfára!

 

2021. március 30.

Korepta Lilla

Fotó: beküldött